Как да вдъхновим децата да учат? Препоръчваме ви нигата на Рон Кларк…

u4ili6te-1denСкоро на българския пазар излезе книгата, която всеки учител и родител трябва да притежава “Край на скуката в час” (Издателство “Изток-Запад”). Автор на бестселъра е носителят на престижната награда в САЩ “Учител на годината” Рон Кларк, който е основател на Академията Рон Кларк в Атланта. Тази книга не просто ни казва какво трябва да се прави с децата в училище и след него, тя ни разкрива възможностите, които могат да се използват като техники в ученето и отношението към ученето.

Тази книга разкрива един друг вид учебна система, която мотивира децата за постижения. Тя не е просто наръчник, но и история на Академия Рон Кларк.

Когато разговарях с Теодора Тенева, учител в начален курс в пловдивско училище, за това как успява да държи интереса и вниманието на малките ученици в клас, тя ми обясни някои специфики. Например: вниманието на децата не се задържа за повече от 25-30 минути. Затова тя е измислила своя техника – различни игри, с които задържа вниманието им. Освен това, казва, че теоретичните обяснения не са толкова интересни за децата, както нагледните примери. “Когато по Човек и природа трябва да обясня какво става със солта във вода, на децата им е по-лесно и запомнят по-добре, когато им го покажа, затова представям по такъв начин всичко, което е възможно” – споделя Тенева.

Ясно е, че с практиката всеки учител успява да внесе свои похвати, чрез които да направи часовете си по-интересни и ефективни, но книгата на Рон Кларк ни дава една обща идея затова как цялата училищна система може да стане по-приятна за децата, учителите и родителите. Той представя в книгата си 101 правила или както сам ги нарича – решения за родители и учители.  Още с разгръщането на страниците интересът на всеки би бил прикован от интересните похвати, някои от които сме срещали в българското училище, а други-не.

Дори наименованията на всяка глава носят послание, което Рон Кларк отправя към учители и родители от цял свят.
Самата история на АРК е описана с всяка подробност и с четенето на тази книга лично аз исках да съм отново дете, което да ходи в училището на Кларк. Според него,  учениците трябва да имат силна връзка с учителите си и той успява да го постигне с всеки свой възпитаник. Самото училище пък не е просто сграда, в която децата влизат в различни часове, тя се е превърнала в техен втори дом, в който се чувстват щастливи.

Дори учителите са деца – в коридора до стълбището на АРК има огромна пързалка, по която всеки, посетил АРК, трябва да се спусне. Така учители, родители и ученици се забавляват заедно.

Самият процес на учене, разбира се, също е от голямо значение и според Кларк начинът, по който се преподава, има огромно значение в това дали децата ще искат да учат. Основателят на АРК споделя, че един учител винаги трябва да се вдъхновен и да представя урока по най-добрия начин, дори ако трябва да се качи на чина.

Книгата е разделена на четири части, които показват различни аспекти от това какво трябва да се прави за успехите на децата в училище. Самите правила не са трудни, не изискват прекомерни усилия и всеки би могъл да подобри уменията си в областта, стига да има желание. Една такава революция би подтикнала децата към книгите и учебниците и би направила доволни както учителите, така и родителите.

Може да харесате още...