Кметът на Карлово призова главния мюфтия да оттегли иска за придобиване на “Куршум джамия”; утре в града ще има протест

karlovo-kmetКметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов изпрати отворено писмо до Ръководството на Главно мюфтийство с призив: “Да бъде оттеглен съдебният иск за придобиване на “Куршум джамия” и прилежащите й площи в Карлово”. В писмото ясно и твърдо се заявява: “Революции са избухвали и при по-малък повод. Нека не се възприема нашата толерантност като слабост!” И още, че делото по този въпрос може да продължи с години, но през това време има опасност да се наруши разбирателството в града. 

По повод предстоящия граждански протест, който се организира от различни интернет групи на 9 ноември в Карлово, кметът е провел срещи с представителите на всички политически партии в общината. Те са подкрепили Декларация, в която заявяват, че няма да използват мирния граждански протест за политически цели и противопоставяне между различните етноси. Всички са изразили готовност, да съдействат за нормалното протичане на протеста и да няма провокации.
Кметът призова утре изказванията от трибуната да бъдат толерантни и в рамките на взаимното разбирателство. Собственост, която принадлежи на целия град, няма как да бъде отнета, заяви още той.
За да бъде защитен интересът на карловци и в съда компетентно, той е поканил адвокати от Карлово, които са провели среща с юридическия екип на Общината. Те са изразили своята готовност за подкрепа и съдействие по случая. На 04.11.2013 г. е заведена въззивна жалба в Апелативен съд Пловдив, с която се оспорва Решението на Пловдивски окръжен съд по делото за “Куршум джамия”.

По инициатива на кмета в общината върви подписка, в която до момента са събрани над 10 000 подписа. Тя ще бъде внесена в Президентството, Народното събрание, Министерски съвет, Апелативния съд и във всички институции, в които е необходимо да бъде представена. Исканията на Общината се подкрепят от проф. Божидар Димитров, кметове от цялата страна, представители на неправителствени организации, граждани от страната и чужбина.

Според карловци, на местните мюсюлмани не им е необходима втора джамия. Те имат възможността спокойно да изповядват своята религия в действащата Ялъ джамия. Когато преди три години тя изгоря и финансите, предоставени от държавата, не достигаха за нейното възстановяване, и християните от Карлово събрахме пари и ги дарихме, за да може да се довърши ремонтът по-бързо. Благодарение на това, само след няколко месеца мюсюлманите получиха отново своя молитвен дом, припомня в отвореното писмо кметът.
По негови думи, и мюсюлмани в Карлово се включват в подписката срещу иска за реституция на „Куршум джамия”.
Куршум джамия е паметник на културата, а не действащмолитвен дом.

Може да харесате още...