Протест и пред затвора

zatvora_plovdiv_002Днес в 9 часа излязоха на протест и надзирателите на пловдивския затвор. Около петдесет души се обявиха против ниското заплащане в сектора. Евтим Евтимов е един от протестиращите служители и обясни, че работят по 24 часа, а получават възнаграждения за 20 или 22 часа.“Не са мръднали заплатите от 5 години“ допълни още той. Протестиращите споделиха как преминава един техен работен ден, когато са на вишка и колко хора биха издържали 12 часа в „стая“ метър на метър без тоалетна и без храна с почивка от 45 минути за заплата от 580 до 600лв.

За да взимат 800 лв. заплата, трябва да имат не по-малко от 17 години стаж, разбрахме още от служителите.
Друг основен проблем е недостатъчния брой надзиратели. Те обясниха, че за 150 затворника отговарят по двама служители.“ Това са много затворници за 2-ма служители, би трябвало да работим по европейски стандарт“ – единодушни са те.

Тази година са наети трима нови надзирателя, а след Нова година ще напуснат около седем. Евтимов разказа и за скъпите екипировки на служителите – зимна и лятна – за около 1524лв, които лягат върху плещите на всеки данъкоплатец. “ Един полоцейски панталон струва 200 лв, лятната шапка е 44лв,  106лв са един чифт кубинки, които се късат на 2 месеца“ – споделя надзирателят.

На въпроса какво очакват от протеста Евтим Евтимов отговори, че се надяват това положение да се промени и да се създадат по- добри условия за работа, а не да се отнасят с тях „като хора трета ръка“. По думите на Евтимов висшестоящите лица им казват “за вас пари няма“.

Надзиратели от цялата страна ще протестират в 13 часа пред министерството на правосъдието днес в София, съобщиха още те.

текст: Райна Павлова

Може да харесате още...