От догодина чуждестранни лекари ще работят в Германия след практически изпити с пациент

bolni4na_ stajaЗа да получат разрешение за работа в Германия, от януари 2014 година българските лекари трябва да се явят на тежък практически изпит за съвместимост и професионални умения, който вече е регулиран в немското законодателство и ще влезе в сила на национално ниво. Това каза Д-р Димка Меридонов на среща с лекари, организирана от платформата Forum der Medizin.

Тази мярка се налага, защото търсенето на работни позиции в страната е много голямо. Само през 2012 г. по данни на Статистическата служба на Германия, над 32 000 медици, предимно от Румъния, България, Гърция и Унгария, са подали документи за получаване на разрешение за работа. От тях около 50% са се провалили на изпитите по облекчената процедура.

Според новите изисквания изпитът ще включва вътрешни болести и хирургия и ще бъде симулация на преглед с пациент, който има сериозни оплаквания. Изпитваният трябва да посрещне ”пациента”, да го прегледа, да постави диагноза и да го насочи за лечение. Това се налага заради желанието на властите за една по-детайлна оценка на езиковите и професионални умения на лекарите, съобщи Д-р Меридонов.

Досега всяка провинция действаше по различен начин и излъчваше Комисия за Апробация към Областаната администрация или Държавната агенция по здравеопазване.  В провинция Райнланд -Пфалц, например, това се прави от Регионалната лекарска камара, която свиква Комисия и обработва документите. В Тюрингия такъв изпит се провежда и сега, но от съответната областна администрация, докато в Саксония няма такова изискване, каза Д-р Меридонов. Така че, всички лекари, които желаят да се възползват от облекчената процедура, трябва да го направят до края на декември.

Може да харесате още...