Главна дирекция Национална полиция ще издава европейски паспорт за огнестрелно оръжие на българските граждани

hunter1С пускането в експлоатация на новосъздадения Единен автоматизиран регистър по контрола на общоопасните средства /ЕАР-КОС/ стана възможно отпечатването на европейски паспорт за огнестрелно оръжие. Документът ще бъде издаван само от Главна дирекция “Национална полиция” . С него българските граждани, които имат покана за спортна проява или за ловен туризъм, ще могат да пътуват в страните от ЕС със законно притежаваното си оръжие.

Началникът на отдел “Охранителна дейност, лицензи и разрешителни режими” при ГД “Национална полиция” комисар Божидар Василев отбеляза, че с пускането на регистъра на практика изпълняваме всички дейности по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ и по поетите от България задължения по Директива 91/477/ЕС и Директива 93/15/ЕС и за контрол и подпомагане на работата по чл.91 от Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген.  Със старта на регистъра започва и издаването на нови образци бланки на документите за пренасяне на оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия в рамките на ЕС и на всички разрешения по ЗОБВВПИ. Както международният паспорт, така и останалите документи са снабдени с множество вградени защити срещу евентуални злоупотреби.

Достъп до регистъра ще имат служителите по линия КОС, включително на ниво районно управление, които вече са преминали курс на обучение за работа със системата.С въвеждането му се създават условия за по-ефективно взаимодействие с полицейските органи на други държави по разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпления. Сектор “Контрол над общоопасните средства” в ГДНП, като национална точка за контакт, ще осъществява непрекъснат обмен на информация и координация по контрола и трансфера на оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия в рамките на ЕС.

От друга страна националният регистър ще улесни работата на полицейските служители в издаването на разрешителни за дейностите по ЗОБВВПИ, по този начин ще се ускори и обслужването на гражданите и юридическите лица. Регистърът ще се ползва и в полицейската дейност по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления с огнестрелни оръжия.
ЕАР-КОС ще позволява извършването на детайлни справки за всички физически и юридически лица, оръжия, взривни вещества, административно-наказателна дейност, както дори и по финансови критерии. Предвиден е и строг контрол на достъпа и работата с регистъра, така че да се избегне нерегламентираното му ползване.
ВЪЗМОЖНОСТИ НА ЕАР – КОС:
– компютъризирано регистриране на огнестрелните оръжия
– издаване на разрешителни
– регистрация на актове, наказателни постановления, откази, отнемания
– проверки и извършване на справки по набор от критерии

източник: пресцентър МВР

Може да харесате още...