„Ние не предлагаме, ние градим алтернатива“, обявиха Ранобудните студенти

okup-pu1„Ние, Ранобудните студенти , сме обединени от убеждението, че държавата ни се намира в тежка политическа и още по- тежка ценностна криза.Обединени сме от възмущението си от липсата на морал и политическа отговорност от страна на народните представители. Обединява ни протестът срещу ежедневно демонстрирания от политиците циницъм, срещу задкулисието и липсата на чуваемост“ – обяви Националния щаб на Ранобудните студенти в декларация,  раздавана на протеста снощи в Пловдив.  Младежите настояха народните представители да проявят достойнство и отговорност пред своите избиратели чрез оставка на правителството на Пламен Орешарски,  да се разпусне 42-то Народно събрание, да се отвори широк публичен дебат за нов обществен договор и нови избори.

„Питат ни каква алтернатива предлагаме.Тъй като не сме политици, а студенти, ние не предлагаме, а градим алтернативата. С действията си ние градим бъдещето. Създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав“ – гласи част от текста на декларацията.

На втория протест на студентите-окупатори в Пловдив, които призоваха всички студенти и граждани да се присъединят okup-pu2към тях, те ясно застанаха зад исканията си. Протестното шествие тръгна от Ректората на Пловдивския университет. Впечателние отново направиха лозунгите на Ранобудните – „Вие сте позор, оставка и затвор“ , „ Присъда за вас, бъдеще за нас! “ , „Спрете да крадете, срам ни е от вас!“  като не пропуснаха да изпеят и химна на България.

В протеста на студентите-окупатори от Пловдивският университет отново имаше преподаватели, както и техни колеги от други университети.   В шествието протестиращи водеха със себе си и домашни любимци с лозунги. Протестното шествие мина безпроблемно по маршрута си, придружено от голям брой полицаи. Накрая студентите отново призоваха хората да се Събудят и пожелаха промяна – „ Протестът приключи, сега се приберете в къщи при децата и семействата си, махнете ги от телевизорите и ги Събудете. Щом има толкова хора тук, значи Пловдив в буден”.

текст и снимки: Лилия Джиева

Може да харесате още...