Драгомир Стойнев: България трябва да се бори да бъде на Балканите основен газоразпределителен център

jujen potok3Всички български проекти, които представихме във Вилнюс, бяха защитени и на тях беше присъден статут на проекти от общ интерес. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерския съвет. Министърът обобщи резултатите от конференцията на високо равнище във Вилнюс за енергийна инфраструктура. Акцент на форума беше завършването на изграждането на вътрешния енергиен пазар на ЕС. „На конференцията беше представен списък от 248 проекта за енергийна инфраструктура, които са приоритет на ЕК.

Те ще имат право на ускорено лицензиране и по-добри регулаторни условия. Ще получат и достъп до финансови средства по линия на Механизма за свързване на Европа”, обясни министърът. Той добави, че бюджетът по този Механизъм за трансевропейска енергийна инфраструктура възлиза на 5,85 млрд.евро. В списъка влизат около 140 проекта в областта на преноса и съхранението на електроенергия и около 100 проекта в областта на преноса и съхранение на газ и втечнен газ.

„Всички наши 11 български проекта, които представихме, бяха защитени и на тях беше присъден статут на проекти от общ интерес”, подчерта министър Стойнев. Той поясни, че проектите включват – изграждане на нови електропроводи; междусистемните връзки с Гърция; подобряване и увеличаване на капацитета на електроенергийната ни система и пренос към съседни на нас държави; увеличаване на капацитета на Чаира с изграждане на язовир Яденица.

Министър Стойнев обърна специално внимание на междусистемните връзки със Сърбия, Гърция и Турция. „За нас това е основен приоритет с оглед на диверсификацията на доставките на природен газ. Догодина изграждането на газовата връзка със Сърбия става основен приоритет и се радваме, че се подкрепя от ЕК. В бюджета вече има заложена държавна гаранция”, изтъкна министърът. Той добави, че по тап искаме да имаме доставки на природен газ чрез интерконектора с Гърция. „Ще настоявам връзката с Румъния да бъде риверсивна”, каза министърът и добави, че също така има сериозен интерес от турска страна по изграждането и на връзката с Турция.

По отношение на актуалната ситуация във ВМЗ „Сопот”, министърът напомни, че капиталът беше увеличен със 27,5млн.лв., като постъпилите в дружеството средства са изразходвани по няколко направления. Около 20 млн.лв. са преведени към НАП за покриване на публични задължения. Други 4,5 млн.лв. са използвани за трудови възнаграждения и приблизително 3 млн.лв. са отделени за осигуряване на производствената дейност. 150 000 лв. са отишли за покриване на други текущи задължения. „За мен беше важно да помогнем на това предприятие, защото му предстояха важни сделки. Една от тях вече е сключена, като договорът е за десетки милиони долари. В момента се работи на три смени в предприятието, хората са спокойни, регулярно получават своите заплати. Ако не бяхме предприели тези действия, в момента щяхме да имаме едно ликвидирано структуроопределящо предприятие, което дава препитание на цял един регион”, подчерта министър Стойнев.

Той изрази притеснението си от ситуацията между Украйна и Русия. „Силно се надявам кошмарът от зимата на 2009г. да не се повтори. Такава опасност на този етап има”, каза министърът. Той добави, че в момента газовото хранилище в Чирен се нагнетява. „Защитихме пред ЕК разширяване на газохранилището и изграждане на ново газохранилище на българска територия”, каза още министърът. По думите му изграждането на Южен поток, който е европейски проект, ще даде възможност да има сигурност на доставките на природен газ. „Проектът Южен поток на българска територия изцяло ще спазва българското и съответно европейското законодателство”, изтъкна министърът. Той отбеляза, че България трябва да се бори за националния си интерес – да бъде на Балканите основен газоразпределителен център.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...