Председателят на Асоциация “Муковисцидоза” Светлана Атанасова – с номинация за Човек на годината

 

kate-svetlaПредседателят на Асоциация Муковисцидоза Светлана Атанасова е номинирана за Човек на годината. С упоритите й усилия от последните години 2013-та бележи пробив в борбата на българските пациенти и техните близки за право на адекватно лечение, пише в мотивите за номинацията.

Атанасова не се е отказала пред нито една институция в настояването си за създаване на работна група, която да разгледа и приеме Европейски стандарт за грижа за хората с рядката болест. Тази работна група към МЗ стана факт през лятото. През септември на последна инстанция и ВАС призна дискриминацията на хората с муковисцидоза. В резултат се очаква създаването на отделна клинична пътека. Всичко това дава надежда на болните с муковисцдиоза у нас, че ще могат да имат качество на живот като болните в Европа, а преживяемостта – от най-ниската в момента – ще се изравни с тази в другите европейски страни. Това са само част от причините Светлана Атанасова, която е и майка на 17 годишно дете с рядката болест, да бъде достойният носител на наградата Човек на годината.

muko-1uni7Вотът за „Наградата на публиката“ започна на 1 ноември и всеки, който има регистрация във фейсбук, може да направи своя избор с „харесване“ под информацията за номинирания в този сайт:  Гласуването е до 18:00 часа на 30 ноември.
В годишното отличие за принос към правата на човека и правозащитността тази година има общо 43 номинации. От тях жури ще избере носител на голямата награда „Човек на годината” 2013 и двама подгласника. Победителите – на журито и на публиката – ще станат известни на церемонията по връчването на наградата на 10 декември.

 

Може да харесате още...