ВСУ „Черноризец Храбър” и Висшето военноморско училище учредиха Алианс „Международна икономика, бизнес и политика”

VSUВарненският свободен университет „Черноризец Храбър” и Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” учредиха Алианс „Международна икономика, бизнес и политика”. Официалното подписване на учредителния договор от ректора на ВСУ и Началника на ВВМУ се състоя в Арт салона на Радио Варна. Двете варненски висши училища ще търсят форми на сътрудничество, които да превърнат Алианса във водеща университетска мрежа за научни изследвания, образование и иновации в областта на икономиката, бизнеса и международната политика.

В рамките на събитието деканът на факултет „Международна икономика и администрация във Варненския свободен университет доц. д-р Елеонора Танкова и ръководителят катедра “Социални, стопански и правни науки” във Висшето военноморско училище проф. д.ик.н. Димитър Канев представиха същността на понятието Алианс, световната практика и предизвикателствата на българската законодателна среда.

Сред основните цели на новосформирания Алианс са изграждане на среда за сътрудничеството между членовете му за насърчаване на обмена и взаимодействието между техните студенти, преподаватели и административен персонал, създаване на условия за взаимен достъп до информационни и образователни ресурси, осигуряване на стратегическа платформа за съвместни програми, насърчаване на обмена на идеи в подкрепа на добрите практики в академичното управление и лидерство и осигуряване на форум за стратегически дискусии между ръководствата на членуващите висши училища относно образователната политика и практика.

Сред първите инициативи на Алианса е разработването на новамагистърска програма „Корабен брокераж”, обучението по която ще се осъществява от преподавателски състав на двете институции. Тя ще надгради съществуващата квалификационна програма, която от 2001 г. досега ВВМУ „Н. Вапцаров“ предлага в качеството си на Център за дистанционно обучение на лондонския Institute of Chartered Shipbrokers (ICS). Магистърската програмата е с продължителност от две години. Наред със специфичните компетенции корабния брокераж, тя ще развива, комплексни знания за глобалната среда и механизмите за действие на световната икономика, характеристиките и движещите сили на глобализацията и международната търговия, както и последиците от тях за управлението на търговските потоци и логистичните решения.

Инициативата на двете варненски висши училища за създаването на Алианса е отворена и за други партньори, които споделят нейната визия и цели. Тя е в съзвучие с тенденциите на световния образователен пазар и новата стратегия на Европейската комисия „Европейското висше образование в световен план“.

Може да харесате още...