Валя Балканска ще пее на церемонията по 4-тите награди „Пазител на традициите”

Valya BalkanskaЛегендарната Валя Балканска ще пее на церемонията по 4-тите награди „Пазител на традициите” . Събитието, организирано от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, е на 14 ноември от 19:00 часа в аула „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Балканска, която е лауреат на наградата „Пазител на традициите”2012 в категория „Фолклор”, ще изпълни най-прочутите песни от репертоара си, с които спира дъха на публиката у нас и по света.  Нешка Робева, която бе удостоена с приза в категорията „Личност на годината” през 2012-та, също ще се включи в спектакъла с част от трупата си, въпреки натоварената си програма покрай подготовката на „Еньовден”.

Наградите „Пазител на традициите” се връчват на хора, получили признание за делата си в областта на културата, занаятите, фолклора и кулинарията, както и на млади творци, които работят за съхраняването на културното наследство. През 2013 година  награда ще бъде връчена и на селището-символ на традициите, като за приза се борят старата столица Велико Търново, Разлог и Перник, прочути с кукерските си фестивали, „родината” на българското зелено сирене Черни Вит и шопската перла Черньово.

Сред номинираните тази година личат имената на Янка Рупкина, Иван Дяков, нестинаря Михаил Георгиев, директорът на ансамбъл „Българе” Христо Димитров, народната певица Христина Русева, художникът Иван Русев, сдружение „Родопски хайдути” и много други.

„Всеки българин е пазител на традициите, просто някои имат нужда от пробуждане. За мен е важно, че тези кампании оцеляха в няколко много тежки години. Вярвам, че хората в България все повече ще се обединяват и ще си помагат ,а с това ще успяваме всички заедно да запазваме традициите си, за да ги предадем достойно на бъдещите поколения”, казва Пеньо Иванов, организатор на събитието.

снимка: от организаторите на събитието

You may also like...