Българската телевизия в Чикаго – и това е будителство

jasenГодина и половина труд преди ефир – това са фактите, които остават скрити зад началото на най-новата българска медия зад граница – BiT International TV. Базирана в Чикаго, на този етап тя се излъчва чрез интернет в САЩ и Канада. Засега – с 1 час емисия новини и спорт дневно. И с амбиция в следващата година да прави 8 до 10 часа програма собствено производство.

Срещам се с главния редактор на медията Ясен Дараков в Пловдив по време на 9-тата световна среща на български медии. Въпреки че сме работили от различни точки на света в продължение на години за първата частна телевизия в България, се запознаваме за първи път face to face. Щура идея, са едни от първите му думи, когато го питам защо се захваща с нова медия. Собственици са двама братя – Румен и Павел Вълневи с транспортна компания в САЩ. Имат български магазини, ресторанти… Те ме потърсиха, обсъдихме идеята им и започнахме – казва Ясен.

От погледа, стойката и увереността на изказа му струи онази вяра в собствените сили и успеха, които познаваме от американското кино. Самият той е в САЩ от около 10 години – работещ като тв кореспондент и във вестника на българите в Чикаго, в новото си амплоа вече управлява екип от 20-тина души.

Първата ни емисия беше на запис. След чаша шампанско установихме, че имаме само един материал със звук – от живата ни връзка – усмихва се Ясен. И допълва – вече сме на живо. Имаме екип в София с двама колеги. Идеята е там да направим студио и да излъчваме сутрешни блокове.

От интереса на българите зад Океана още в този начален етап, е убеден, че потенциалът на новата медия е огромен.
jasen-kКак ще се държите по време на избори – питам по български. А той ми отговаря ясно: По американски модел ще отразяваме кампаниите. И сега, който ни гледа, знае, че сме изключително критични: и към Пеевски, и към ГЕРБ, и към президента. Като опозиция на всяка власт.

Няма ли опасност собствениците на медията да наложат определена линия – задълбавам отново по български. И още по-ясно Ясен обяснява разликата между българите в България и в Америка: собствениците нямат политически амбиции. Тук бизнесът им не зависи от политиката.

снимки: 1 – от архива на Ясен Дараков; 2 – Владимир Янев

Може да харесате още...