Протести в Деня на будителите: „Ние сме студентите – нас не ни е страх“

protest-studk3„Елате с нас – правим го за вас“ – това скандираха студентите от Пловдивския университет по време на протестното си шествие по Главната улица в Деня на народния будител. В подкрепа към тях се присъединиха голяма част от преподавателите, както и хора, които смятат, че каузата им е благородна. „ Това са нашите деца.Хиляди български студенти учат и работят в чужбина, търсят по-добро бъдеще там. Ние сме виновни, защото на времето нищо не направихме, за това сега ще ги подкрепяме до край “ – каза жена, дошла да подкрепи протестиращите студенти.

Такива бяха и част от скандиранията на студентите – „Искаме бъдеще, искаме избори, Събудете се!“ Ученици от езиковата гимназия също се присъединиха към протеста. Окупацията ще продължи, категорични са студентите.

protest-studk1След като шествието премина през главната улица, то стана още по-внушително. „ Всеки ден ще е така до победата“ – огласяше младежите и пловдивчани, които тръгваха с тях. На няколко пъти групата от около 1000 човека спираше и всички заедно започваха да пеят химна на България.
„Децата, борещи се за по добро бъдеще“ – възкликна възрастен мъж, докато студентите бурно скандираха.

Хиляди протестираха и с младежите в София. И отрекоха, че са партийно обвързани. В деня на будителите Ранобудните студенти имат вече над 20 300 съмишленици в социалната мрежа, сред които стотици студенти зад граница.

А министърът на културата Петър Стоянович заяви от екрана на една телевизия: „България не може да понесе поредната protest-studk2революция. От революции сме стигнали до този хал – да забравяме, че хубавите неща в нашата история са правени от будители революционери”. Той посочи, че подкрепя всеки, който застава зад ясна, чиста кауза, без да е маша в нечии ръце и допълни: „Не знам, колко ясна е тяхната кауза. Да кажеш само, че нещо не ти харесва, отдавна не е достатъчно, особено в XXI век, когато прагматизмът е на преден план”. По думите му, задачата сега е да подготвим прекрасните си таланти за огромния конкурентен пазар в Европа и света.

текст: Лилия Джиева, Екатерина Костова

снимки: Лилия Джиева

Може да харесате още...