Пловдивското училище “Душо Хаджидеков” пали искрите на родолюбието в децата, свързвайки история със съвременност

du6o7Да запалиш искрата на родолюбието в съвременните деца е трудна, но съвсем не и непосилна мисия – това доказва екипът на едно от най-старите училища в Пловдив – “Душо Хаджидеков”. Важно е да имаш сърцати учители, които стимулират децата за творчество. Затова и отбелязването на патронния празник на училището – ден преди деня на народния будител – тук не е скучен и проформа отминаващ ден, а изпълнен с интересни и полезни занимания. От първи до 7 клас всички са заети с дела, които едновременно стимулират децата да разберат що за човек може да дари парите си за откриване на училища в Пловдив и да загине в името на своята страна, но и ги възпитават в стремеж да докосват всекидневието си до съвременното изкуство.

Така например – след като наблюдаваха презентация за живота на Душо Хаджидеков и поднесоха цветя пред бюста му в училището – първолаците посетиха постановка на Кукления театър. Вторите класове проведоха тъжествен час, посветен на патрона, в който децата сами можеха да участват. Четвърти клас положиха цветя пред паметника му и разгледаха Историческия музей в града, където наред с експонати от времето на Възраждането, видяха наживо тефтерчето на Душо Хаджидеков. 5 и 6 клас отбелязаха деня с родолюбиви екскурзии до Копривщица и Панагюрище, а най-големите в училището, седмокласниците, бяха на лобното място на възрожденеца – Остромила, но и в Художествената галерия и на Античния Стадион.

Свързвайки културното наследство с историята и съвременността – това е вероятно един от най-добрите начини да разкажеш на едно дете за будителите, казват от 143 годишното училище. Защото делата на хора като Душо Хаджидеков респектират и днес с липсата на всякаква корист. А това може да бъде разбрано само ако имаш сетива за нуждата от развитие на образованието и културата.

снимки: ОУ “Душо Хаджидеков”

Може да харесате още...