Малката история на големия глас или за шоубизнеса и разочарованията като стимул за успех

elenaX2“Преди да се явя на кастинг в “Х фактор” имах мнение, че това е най-добрият от всички формати, които се организират в България. Когато получавах само позитивни отзиви и мнения за пеенето ми, бях много обнадеждена, че съм на правилното място. След това получих и така престижните четири “ДА” от журито, което за мен беше огромна радост и признание, при положение, че никога не съм се занимавала професионално с музика и се състезавам с други хора, които примерно учат в Музикалната академия или са завършили музикално училище и прочие.” Така започва историята си Елина Фиркова от София, момиче на 21 години, което казва за себе си, че усеща музиката със сърцето си и тя е всичко за нея. След първоначалната радост, обаче, Елина се сблъсква с истинското лице на шоубизнеса.

“… И разбира се дойде моментът, в който нещата започнаха да опират до това как ще стане по-зрелищно шоуто им. Какви типажи им трябват за повишаване на рейтинга. Тук отпаднаха една огромна част от истинските таланти. Вече не беше важно дали пееш добре или не. Честно казано, се радвам, че отпаднах на време, за да мога да съм свободна да правя каквото си искам и никой да не ме задължава с нищо, както финалистите в момента.”. Под “свободна”, Ели има предвид множеството договори, които участниците са били длъжни да подпиша. “Започна едно лудо подписване на договори, разбира се, няма как без тези неща и в един момент еуфорията от това, че си избран и че продължаваш напред, те завладява и въобще не четеш, само подписваш.”

elenaXВ личен разговор Елина Фиркова сподели, че е разочарована от факта, че не са излъчили нейното представяне във формата, но за сметка на това на големия екран в едно от предаванията са показали многократно сълзите й в следствие на това, че е отпаднала. Тя заяви, че няма право да се сърди на никого. За нея шокът остава от първата й реална среща с шоубизнеса, чиито правила са именно тези- да използват всичките ти качества, а в замяна да получиш своите минути слава.

Елина приема всичко с достойнство и не съжалява, че се е явила на кастинга. Дори да не стига до финала, тя се амбицира и записва кавър на хитовата песен „Follow Rivers“, заедно с Теди Грозданов, който е беквокал и изпълнението на китара, което е на Борислав Панков. Самата тя не очаква толкова позитивен резултат. За броени часове изпълнението събира над 3200 слушания в soundcloud и множество харесвания в социалната мрежа Facebook. С ръка на сърцето младата изпълнителка признава, че без участието си в Х фактор едвали в нея би се появила тази решителност за успех. Въпреки разочарованието, Елина намира поуките за себе си и обещава, че първият й видео клип ще бъде факт съвсем скоро. Също така, подготвя самостоятелен проект върху авторска песен и още един кавър, този път дует, заедно с Теди Грозданов.

текст: Теди Цветкова

снимки: личен архив, предоставен на автора на текста

Може да харесате още...