Започна строителството на газопровода Южен поток

jujen potok3Изпратихме октомври 2013-та със старт на  строителството на газопровода Южен поток. Тържествената церемония по първата копкана българския участък  беше на площадката на компресорната станция „Расово” (село Расово, община Медковец, област Монтана). В церемонията чрез видеовръзка от сградата на Министерския съвет на България участваха министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на икономиката и енергетиката  Драгомир Стойнев и от руска страна – министърът на енергетиката на РФ Александър Новак и председателят на Управителния съвет на ОАД „Газпром” Алексей Милер. 

Морският участък на газопровода „Южен поток” ще премине по дъното на Черно море от компресорната станция „Русская” на руското крайбрежие до крайбрежието на България. Общата дължина на черноморския участък ще е над 900 километра, максималната дълбочина – над два километра, проектната мощност – 64 млрд. куб.м. Общата дължина на сухопътния участък в Европа ще бъде 1455 км.

„ Този проект е най-важният елемент от енергийната сигурност на целия европейски континент. Доставките на газ ще се осъществяват пряко от Русия за България и от Русия за Европейския съюз, като се изолират транзитните страни – това е висша степен на надеждност и стабилност на доставките. Рисковете от транзита с влизането в действие на „Южен поток” изчезват завинаги. „Южен поток” ще стане катализатор на икономическия ръст в България: проектът ще привлече в jujen potok1страната 3,5 млрд. евро преки инвестиции и ще създаде повече от 2500 нови работни места. Новата газотранспортна инфраструктура ще повиши инвестиционната привлекателност на България. Българските потребители ще получават газ на по-ниска цена, тъй като газопроводът идва директно от Русия през Черно море. Строителството върви строго по график: до края на годината ще започне строителството в Сърбия, след това – в Унгария. По този начин „Южен поток” уверено върви напред. Потребителите в България ще получат първите количества газ по „Южен поток” през декември 2015 г.” – заяви Алексей Милер.

В рамките на мероприятието се състоя работна среща между Алексей Милер и Пламен Орешарски. Страните обсъдиха по-нататъшните действия по реализирането на проекта „Южен поток”. На българска територия ще бъдат изградени линейна част на газопровода „Южен поток” с дължина 540 км, 366 км лупинги и три компресорни станции. Всички договорености, които бяха достигнати в рамките на преговорите, напълно съответстват на буквата и духа на междуправителственото споразумение между Русия и България за реализацията на проекта „Южен поток”.

С цел диверсификация на експортните маршрути за доставка на природен газ ОАД „Газпром” реализира проекта „Южен поток”, който предвижда строителството на газопровод през Черно море до страните от Южна и Централна Европа.
Първият обект, пуснат в експлоатация в рамките на проекта „Южен поток”, бе едно от най-големите подземни газохранилища в Югоизточна Европа „Банатски двор” в Сърбия, което започна работа през ноември 2011 г.
На 7 декември 2012 г. бе даден старт на строителството на газопровода „Южен поток”. Първите доставки по газопровода е планирано да бъдат извършени в края на 2015 г.
На 13 ноември 2010 г. ОАД „Газпром” и „Българският енергиен холдинг” ЕАД подписаха Споразумение на акционерите и Устав на съвместната проектна компания South Stream Bulgaria АД, създадена на паритетни начала с цел реализиране на проекта „Южен поток” на българска територия. През декември 2010 г. съвместната проектна компания беше регистрирана.

С Решение на Министерския съвет на Република България от 2 декември 2011 г. газопровод „Южен поток“ на територията на Република България е обявен за обект с национално значение.

 На 27 август 2012 г. „Газпром” и „Българският енергиен холдинг” ЕАД подписаха протокол по въпросите на реализирането на проекта „Южен поток” на територията на Република България. Документът фиксира точката на входа на бъдещия газопровод в газотранспортната система на България, уточнява параметрите му и определя по-нататъшните крачки в реализирането на проекта.

На 15 ноември 2012 г. „Газпром” и „Българският енергиен холдинг” ЕАД приеха Окончателно инвестиционно решение за изграждането на газопровода „Южен поток” на територията на Република България.

На 15 ноември 2012 г. ОАД „Газпром” и „Булгаргаз” ЕАД подписаха нов дългосрочен договор за доставка на руски природен газ в България, който предвижда доставки в обем до 2,9 млрд. куб. м. газ годишно до 2022 г. включително по традиционния газотранспортен коридор, а след пускането в експлоатация на газопровода „Южен поток” – по този нов маршрут.
ЕАД „Булгаргаз” е 100 процента дъщерно предприятие на „Българския енергиен холдинг”.

Може да харесате още...