EVN предлага да се въведе цена за достъп за производителите на енергия за покриване на предизвиквани от тях разходи по разпределителната мрежа на дружеството

evn_jiciEVN България Електроразпределение оповести, че има намерение да подаде заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за утвърждаване на цена за достъп за всички производители на електрическа енергия, присъединени към разпределителната мрежа на дружеството. Цената за достъп е изчислена на база договорена мощност, в размер 0,01650 лв./кВт (киловат) за ден. 

Предложената цена няма да доведе до промяна на крайната цена за потребителите, а има за цел всички производители да заплащат предизвиканите от тях разходи по поддръжка и управление на разпределителната мрежа, обясняват от EVN.
Предложението се различава от въведените през 2012 година с решение на ДКЕВР временни цени за достъп за ВЕИ производители, тъй като то равнопоставя всички производители без оглед на вида, датата на въвеждане в експлоатация и отчита реално предизвикваните от тях разходи в разпределителната мрежа.

Производителите на енергия както и потребителите, в качеството си на ползватели на мрежова услуга, предизвикват разходи по диспечиране, инспектиране, измерване на количествата енергия, фактуриране, контрол по спазване на техническите изисквания за ползване на мрежата и други. Тези разходи следва да бъдат за сметка на този, който ги предизвиква, без значение дали е производител или потребител на енергия, защото и в двата случая те ползват една и съща разпределителна мрежа. Същата цена за достъп заплащат всички бизнес клиенти с обекти, присъединени към мрежата на EVN България Електроразпределение.
Предлагането на цена за достъп на производители до разпределителната мрежа следва принципите, следвани от EVN България Електроразпределение за справедливо и прозрачно ценообразуване на мрежовите услуги за всеки потребител и производител, твърдят от енергийното дружество.

Може да харесате още...