Хелоуин с подръчни средства у дома

helowin3Харесва ни или не, днес е Хелоуин. И празникът, който допреди 10-тина години изобщо не беше популярен у нас, се превръща в традиция и за българите.  Това,че внася страх и забава едновременно го прави много различен от нашите празници и традиции.  Но пък защо да не пуснем в дома си нещо, което ни развеселява и създава повод да бъдем заедно с децата си? Ето няколко идеи за лесен, бърз, евтин и с подръчни средства Хелоуин у дома или навън.

Какво ще кажете за традиционния тиквен фенер?  С него можем бързо да пренесем духа на празника у дома. Сега е сезонът на тиквите и цените варират около 0,50 лв. килограма, показа проверка на F2F TV. Какво е необходимо за фенера, освен тиква и свещичка? Като се замислим, не ни е нужно друго. Само нож, за да издълбаем вътрешността. От нея пък може да приготвим и десерт за вечерта – например печена тиква или тиквеник. Което, в цифри, означава, че за около 5 лв. ще се сдобием с хелоуински фенер и основния продукт за десерта.

Като стана въпрос за бърз, лесен и евтин начин да се впишем в празника на Вси светии с фенер, интересна идея може да ви се стори направата на такъв и от портокал. Взимаме един или повече портокали по избор , изрязваме горната част като капак, както при тиквата, след това махаме вътрешността на плода внимателно, за да запазим кората цяла. После изрязваме отново внимателно очи и уста, слагаме малка свещичка вътре, след това поставяме „капачето“ отгоре и ето, че имаме вече и малък хелоуински фенер.

Всичко в този празник носи страх, самата история и мисълта, за това че е свързан с мъртви души и желанието им да се вселят в живи тела е ужасяваща, страшните костюми и украси също са с цел да плашат. Разбира се, в този случай, особено щом има маски и костюми, децата са най-развълнувани 🙂

По традиция малчуганите ходят по къщите, за да съберат бонбони или да направят някой номер, което е истинско приключение за тях. Има много магазини, продаващи всякакви маски, дрехи и какво ли още не и много хора ги предпочитат пред това да се занимават да мислят какъв да бъде костюма на детето и как да го направят. Но защо това да не бъде един чудесен повод за повече прекарано време с детето ви? Самата идея, че правите нещо заедно сплотява, доверието и надеждата в очите му, че неговият костюм ще бъде най- атрактивен, защото сте го правили заедно с голямо старание… Все още имате време – а за целта ви е необходимо само малко въображение, стари дрехи, кожи, гримове, игла, конец и ножица. И не само, че печелите вниманието на вашето „съкровище“, а и спестявате от покупката на маскаи костюм.

И така – докато се стягате за вашата хелоиунска вечер, може да разкажете у дома и историята на празника. Началото му се поставя от келтския езически ритуал Самайн и се чества на католическия ден на Вси светии. Легендата разказва, че в нощта на Вси светии душите на мъртвите навестяват земята с цел да се вселят в телата на живите. За това по традиция хората се маскират със страшни костюми, с които да изплашат духовете.

Готови ли сте за приключение? Пожелаваме ви го 🙂

текст: Райна Павлова

Може да харесате още...