Лекарите с протест на 1 ноември

koridor_ leka_aparatПоловинчасов протест на медици в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен се очаква да бележи Деня на народния будител 1 ноември тази година.  Инициативата е на Районните лекарски колегии. В Пловдив участието, например, е гласувано от управителното тяло на местната колегия късно снощи, стана ясно на пресконференция днес. 

От 12, 30 до 13 часа в първия номврийски ден лекари и медицински сестри излизат в градовете, които са и университетски центрове по медицина, за да заявят ясно настояването си да не се приема проекта за бюджет на здравеопазването, предложен от кабинета Орешарски, както и депутатите да се обявят категорично против увеличаващия се дефицит в системата. Опасенията си, ч ерова ще доведе до хуманитарна криза.
Председателят на РЛК д-р Георги Кръстев съобщи, че протестните действия са координирани с най-големите районни колегии в страната –София, Варна, Стара Загора и Плевен. И че протестът е подкрепен от Националната пациентска организация и граждански сдружения в Пловдив.

В декларация, гласувана от УС на РЛК Пловдив, медиците настояват още държавата да осигури в пълния им размер от 8 % здравните вноски на раздутия държавен апарат, на пенсионерите, децата и социалнослабите. Освен това, те са на мнение, че средствата за ваксини, онкология, психиатрия и спешна помощ трябва да се дават от Министерството на здравеопазването, а не от Националната здравноосигурителна каса. “Споделяме становище на БСК – Божидар Данев за недофинансираната финансова система и абдикацията на държавата в последните години с приствояване на средства на НЗОК стигнали прага от над 2 мрд. лв в годините”, казват още от РЛК Пловдив.

Медиците в страната са недоволни и от това, че за последните месеци от годината Здравната каса плаща на болниците 80 на сто от дължимото, а идната година ще започне с бюджетен дефицит в систематаот 90 млн. лева.

За протеста се уведомяват всички здравни заведения. Пловдивските лекари приканват не само медицинската общност, а и синдикатите, неправителствени организации и свободните граждани на
България да покрепят предупредителния протест пред всяко лечебно заведение.

Може да харесате още...