Кристиан Вигенин ще сезира дисциплинарния съвет на МВнР за посланика ни в Бразилия

flag_bg2Дисциплинарният съвет на МВнР ще бъде сезиран по т.нар. казус „Боевски”, при който българските институции научиха от медиите за прибирането в България на известния спортист, излежаващ присъда в бразилски затвор. Това стана ясно от интервюто на министъра на външните работи Кристиан Вигенин за сутрешния блок на БНТ.

Посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов е пряко отговорен за тази ситуация – той е бил изслушан от ръководството в понеделник, уточни министърът. „Вчера получих доклад за това, на неговата база реших да сезирам Дисциплинарния съвет на МВнР и очаквам максимално бързо той да се произнесе какви да са последствията за Чавдар Николов. Става въпрос за недобра, да не кажем – липсваща комуникация с МВнР по целия казус”, заяви Вигенин.

По думите му, в нито един момент МВнР не е било информирано за развитието на случая по адекватен начин. Това, което се е случвало, е останало за сведение и ползване на посланика. „Дори да предположим, че е имало неясноти как и в какви срокове Бразилия ще реализира решението за експулсиране, нищо не обяснява факта, че българските служби не са имали информация какво точно се случва. Това няма как да остане без последствия”, категоричен беше Вигенин, като уточни, че законът предвижда различни възможности като наказания за подобно нарушение.

Според външния министър има и други български граждани, които по подобна схема са били експулсирани от Бразилия и МВнР не е имало информация за това. В конкретния случай се е разбрало за тези пропуски заради големия обществен интерес у нас по казуса с Гълъбин Боевски, допълни той. По думите му Инспекторатът на МВнР започва проверка на българското посолство в Бразилия, като тя е била предварително планирана още това лято.

Външният министър съобщи, че се планира среща с министъра на правосъдието Зинаида Златанова и главния прокурор Сотир Цацаров. „Има един кръг от въпроси, обвързани с дейността и на Министерството на правосъдието и на Главната прокуратура. Но в този смисъл, ако всеки си върши работата, няма да има подобни случаи”, заяви Кристиан Вигенин. Външният министър изрази надежда, че подобна ситуация няма да се повтори и българските дипломати в чужбина ще си направят изводите от станалото.

Правителството е предприело всички мерки по отношение на потока от бежанци, насочени към нашата страна, заяви още Вигенин. Те са насочени както към намаляване на притока към България, така и за създаване на условия за настаняването им до определяне на техния статут. По повод посещението си в Анкара и срещата с турския му колега Ахмет Давутоглу, министърът заяви, че турската страна има желание активно да работи с нас. „Много лесно е да развеем знамето и да си нарочим враг, но няма да си решим проблемите, ако се конфронтираме”, допълни той. По думите му е било получено уверението на президента Росен Плевнелиев, че в скоро време ще бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност. „Там е мястото, където министрите, председателите на политически групи в НС, службите, в детайли да обсъдят проблемите, защото това е национален проблем, не просто проблем на управляващите в момента”, заяви Кристиан Вигенин.

По отношение на решението на парламента за налагане на мораториум върху възможността чужденци да купуват земя у нас, министърът заяви, че се наблюдава преосмисляне от страна на основните политически сили и от БСП, и особено на ГЕРБ, които гласуваха в подкрепа на това решение на парламента. „Надявам се, че това ще остане един епизод в парламентарната практика на България. Днес очакваме вицепремиерът Зинаида Златанова да информира какво следва оттук нататък за правителството от това решение, тъй като то е в противоречие с Договора за присъединяване към ЕС. Виждам, че се събират подписи и за сезиране на КС, това също е възможна форма на реакция”, уточни Вигенин. По думите му подобни решения трябва да се вземат при по-сериозна подготовка и при по-добър анализ.

 източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...