Българската търговско-промишлена палата: увеличаването на минималната работна заплата е необосновано и няма да намали сивия сектор

zavod Предложението за увеличаване на минималната работна заплат е необосновано – това заявиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Обосновката на предложението с показатели като средна работна заплата и линия на бедност – не съответства на същността на МРЗ, а именно плащане за престиран труд, смятат оттам и допълват, че в този смисъл водещият показател трябва да бъде производителността на труда.

Нито един показател в икономиката не дава основание за подобен ръст от 9.7% на минималната работна заплата, обясняват от  БТПП. Бизнесът счита още, че увеличаването на минималната работна заплата и увеличаването на тавана на месечния осигурителен доход ще препятстват ефекта от мерките за свиване на сивата икономика.

Във всички изказвания на заседанието на тристранните партньори вчера доминираше и констатацията, че е необходима здравна реформа и „наливането“ на средства в тази нереформирана система няма да реши нейните проблеми. БТПП многократно е предлагала решение за подобряване на дейностите в здравеопазването. Подобни решения се съдържат в стандартите на GS1. В тази световна организация, която в България се представлява от БТПП, се разработват подобни стандарти с приложение в здравеопазването. Те се основават на база принципите на проследимост, уникална идентификация на отделните продукти, електронен обмен на данните, като се постига ефективност при разходването на средствата и също така има съществени ползи за обслужването на крайните потребители (пациентите). БТПП изрази готовност да предостави подробна информация на всички заинтересовани лица в тази област и разчита на по-голяма активност от Министерството на здравеопазването и здравноосигурителната каса.

 

Може да харесате още...