Даниела Бобева: Рекордните 20 млн. лв. се отделят за иновации през 2014-та

 

banya_mostРекордната сума от 20 млн. лв. ще бъде отделена за иновации през следващата година. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на дискусионния форум „Диалог за икономическото развитие на България: Инвестиции, приоритети и перспективи“. Вицепремиерът изтъкна, че сумата е залегнала в проектобюджета за следващата година.

„Трябва да развиваме иновативни и високотехнологични производства“, категорична беше Бобева. Тя изтъкна, че се работи активно както по подготовката на стратегия за иновациите, така и по стратегии за туризма, за животновъдството и за публично-частното партньорство. Вицепремиерът акцентира върху приоритизирането на образованието и по- конкретно на професионалното образование, което е предпоставка да имаме устойчиво развитие на икономиката.

Бобева напомни за предприетите мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Вицепремиерът отбеляза още, че по първия пакет от мерки вече има готови законопроекти. Изготвен е и втори пакет, по който до два месеца също ще бъдат оформени законопроекти. „В третия пакет са включени 100 режима, касаещи най-деликатните за бизнеса въпроси. Четири министерства работят по него заедно с бизнес организации“, добави вицепремиерът по икономическото развитие. Бобева припомни и промените в Закона за обществените поръчки, които ще създадат повече прозрачност при процедурите, ще улеснят достъпа на малкия и среден бизнес и ще подобрят конкурентоспособността. Вицепремиерът изтъкна ролята на Банката за развитие за подкрепа на предприемачеството и по- специално на стартиращия бизнес.

Може да харесате още...