Съдебната палата в Пловдив с ден на отворените врати

sydebna_palata_plovdiv_lyatoДемонстрация на видеоконферентна връзка и импровизирано изложение на различни веществени доказателства, приложени по наказателни дела. Информационният център, конвойната стая и съдебните зали отвътре – това са само част от акцентите в Деня на отворените врати в Съдебната палата в Пловдив, с който местните магистрати изпратиха изминалата седмица. Пред близо 50 студенти от Юридическия факулетет на ПУ „Паисий Хилендарски” и медии в открития ден съдиите заявиха, че не крият нищо и всеки е добре дошъл да посети съдебната палата всеки друг ден от седмицата.

Тук, действително, всеки гражданин може да влезе и да присъства на процес, освен ако той не се провежда при закрити врата. В първия ден от новата седмица, например, така ще протече разглеждането от магистратите на мярката за неотклонение на 16 годишния младеж от Съединение, обвинен за опит за убийство на свой съученик, за което F2F TV вече ви разказа. В случая заседанието е закрито, тъй като става дума за обвиняем, който е непълнолетен.

И ако за да проследиш хода на едно дело е необходимо постоянство, за да посещаваш заседанията, гостите на Открития ден в Съдебната палата успяха да научат най-важното в синтезиран вид и от първа ръка от съдиите. Те не само ги запознаха със същността и организацията на работа си, но разказаха подробно и за резултатите, проблемите и постиженията в процеса на правораздаване.

Денят на отворените врати се осъществи от Пловдивски апелативен, окръжен и районен съд по инициатива на Висшия съдебен съвет и във връзка с реализиране на годишната програма за дейността на ВСС и съдилищата.

текст: стажант-репортер Румен Гъбов

Може да харесате още...