Плевнелиев поиска от КС да обяви за противоконституционно решението на НС за отмяна на избора на шефа на ДАНС

rosen_plevnaliev_001Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционно Решението на Народното събрание от 19 юни, с което парламентът отмени избора на председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ от 14 юни тази година, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията. Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма.

Президентът отправи и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Според държавния глава, в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.

Може да харесате още...