Литературната периодика се върна под тепетата с „Литературен Пловдив“

vestnik1След повече от 20 годишна пауза в издаването на вестник с творби на съвременни автори под тепетата, местното Дружество на писателите е на път да възроди традицията с „Литературен Пловдив“. Последният директор на издателство „Христо Г. Данов“, Начо Христосков, който е и председател на Дружеството на писателите, съобщи за F2FTV, че идеята е вестникът да бъде месечник и че първите два броя вече са факт.

Всеки от тях представлява 8 страници, изпълнени не само с поезия, проза и сатира, а и с публицистика. Присъстват интервюта, които разказват всичко за създаването и издаването на нови книги в града. Може да се срещнат творби на Емилия Каменова, Марио Марков, Георги Стоянов, Леонид Котович, Петър Краевски, Димитър Гачев и много други.

vestnik„Вестникът е с малък тираж – около 500 броя – и може да се открие в културни центрове, училища, читалища, библиотека „Иван Вазов“ и в Пловдивския университет. Безплатен е и е стремеж за високо литературно ниво; творбите не са само на пловдивски автори, каним и творци от цялата страна, допълва Христосков.

За да се даде трибуна на студентското творчество, в декемврийския брой са предвидени три-четири страници само с техни работи. „Надявам се всеки изминал брой да става все по-добър, за да се утвърди като вестник и да допринесе за културното развитие на пловдивчани, въпреки че изцяло зависи от организациите, които биха могли да подпомогнат финансирането му“, допълва Христосков.
vestnik2

Рамо за финансирането на вестничето до края на календарната година дава Община Пловдив, а надеждата на творците е подкрепата да продължи и догодина. Ще търсим помощ от пловдивски издателства, които да помагат в издаването в замяна на което вестникът да рекламира техни книги, споделя Христосков. По думите му, Пловдив е град на творци – писатели, художници и поети – а за да се оцени трудът им, е необходимо да има издание като „Литературен Пловдив“.

 

текст: Райна Павлова

Може да харесате още...