Oпит за пробив на окупацията в СУ; Академичният съвет на СУ и НПСС – с двойствена позиция

znak_stopМладежи атакуваха сградата на Ректората на СУ в неделя около обяд, придружавани от подтичващи край тях оператори и репортерки. Вратите на университета останаха заключени, но така наречените “контраокупиращи” продължиха да блъскат по тях с викове “университетът не е затвор” и “кои сте вие”.

Никой от репортерите на терен – в този момент- не видяхме да пита тях, обаче, кои, всъщност, са те. Ако са студенти – от коя специалност, кой курс, как са се организирали да атакуват една, харесва ли им или не – заключена отвътре сграда, за чието окупиране има декларация с конкретни искания.

Впрочем, налагащият се въпрос е как точно в момента на атаката имаше толкова медии накуп пред университета? Да не би и те да са го окупирали в очакване на гореща новина, подсказана и организирана… От кого? А полицията къде беше?  И, впрочем, за кого е предназначен този спектакъл?

“Засега успяваме да опазим сградата и себе си. Не искаме да живеем в подобна държава!” – написаха около 14 часа в социалната мрежа Ранобудните студенти. 14 е е часът, в който утре, понеделник, окупиращите заявиха, че ще отворят зала 1 на Ректората.

Тогава се очаква Академичният съвет на СУ да проведе извънредно заседание за обсъждане на ситуацията. Той излезе със становище, че от една страна “разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитане на позициите им”; но от друга – “окупационната форма на протест е крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на университета – образователната и научната му дейност, и се нарушават правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес.”

Подобна двойствена позиция днес изрази с писмо до медиите и ръководството на Нaционалното представителство на студентските съвети. С леко странни думи от типа на “граждански АКТИВИЗЪМ” и “сложността и КОМПЛЕКСИКАТА на разглеждания въпрос” медиите научават, че Общото събрание на НПСС, обединяващо 51 висши училища, ще излезе със своя позиция тепърва. Кога – не е обявено.

В този момент премиерът Орешарски е в Брюксел. Президентът Плевнелиев – във Виетнам.

Може да харесате още...