Епископ Антоний е новият Западно и Средноевропейски митрополит

antonij1Светят Синод избра с 10 гласа Kонстантийският епископ Антоний за нов Западно и Средноевропейски митрополит днес в синодалния параклис „Св. цар Борис – Михаил Покръстител” в София след Божествена литургия. Достойният викарий на оттеглилия се през юни заради влошено здраве дядо Симеон, е очакваният от православните българи в Европа избор. Причината е не само, че на 9-тия епархийски църковен събор в Берлин преди 2 години той беше посочен от първия митрополит на българската църква в стария континент да го наследи, но и заради дейността, която разви в епархията ни зад граница през последните 3 години. 

Активността му и огромното сърце, с което привлича в храма хора от всички възрасти и професии, са познати на миряните и в Пловдив, където беше викарий на пловдивския митрополит, а по-късно и на смолянчани, които плакаха при изпращането му от Храма “Свети Висарион Смоленски към Берлин през 2010-та.

Новото си духовно поприще тогава Антоний посрещна с онази усмивка, която те кара да повярваш, че наистина има нещо по-силно от злото на света.  За 3 години той успя да увеличи църковните общини, да вдъхне нов живот на храмовете с български свещеници и да започне ремонт на българската църква “Св. Цар Борис Михаил Покръстител” в квартал Ной Кьолн в немската столица с мащабната идея храмът да се превърне в притегателен духовен център за българите зад граница.

F2F TV пожелава на епископ Антоний да носи митрополитския жезъл така, както знаем, че може – с вяра в силите на всеки един и с мъдрост!

Може да харесате още...