Главният прокурор пoиска снемане на имунитета на Станишев

stani6ev_v_plovdivГлавният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.  Досъдебното производство срещу Станишев е образувано на 27 май. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 04 ноември 2005-та до 10 септември 2009 година в София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление, съобщиха от прокуратурата. Към момента досъдебното производство е спряно, тъй като Станишев се ползва с имунитет.

От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите, съгласно закона и вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС.

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на исканото снемане на имунитета. Според Конституцията, именно Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.

Може да харесате още...