Аграрният университет – с Национален демонстративен център за нови технологии в земеделието

zeleni_yabylki_001Национален демонстративен център за нови технологии в земеделието откри в последния работен ден от седмицата в Аграрния университет в Пловдив земеделският министър проф. Димитър Греков. Центърът е инициатива на факултета по агрономство и е реализиран с покрепата на Фондация „Америка за България“. Освен студенти, преподаватели и проф. Греков, гости за старта на начинанието бяха още посланикът на САЩ Марси Рийс и продуктовият специалист от Булагро Николай Колев. 

Идеята за такъв център – да съчетава научна и образователна цел – се е родила още преди 10 години от двама студенти на Аграрния университет, но поради липса на организация и финансиране се осъществява днес. Днес вече има сформиран екип от около десетина човека.

Фондация„Америка за България“ застава зад проекта с над 350 000 лева. Така до края му се предвижда доизграждане на центъра върху 20 дка земя. За да има реален принос за развитието на студентите, те ще имат постоянен досег до новите технологии. Като бъдещи двигатели за развитието им, студентите ще имат привилегията да се запознават с всяка машина отблизо в центъра.

Ректорът проф. Нели Бенчева и професор Христина Янчева благодариха на всички, сътрудничили за създаването на демонстративния център. Тя сподели идеяата за създаването на още един център следващата година с подкрепара отново на Фондация „Америка за България“. Янчева подари кошница с плодове на Марси Рийс в знак на благодарност за успешното сътрудничество с думите „кошница на плодородието- дар от нашата земя“. От своя страна Марси Рийс сподели, че за първи път посещава този университет и силно се надява за развитието на нови отношения между него и производителите в страната. Рийс каза още, че фондацията ще продължава да подпомага Националния демонстрационен център, защото има висок потенциал за индустриалното развитие на страната.

Министърът на земеденлието Димитър Греков увери, че учебното заведение е мястото не само с добро обучение, а с най- добро практическо обучение. „Освен демонстрационния център, ще се открие и демонстрационна ферма“ каза още той.
Всички гости в края на събитието имаха възможността да се докоснат до модерните технологии на Булагро, а продуктовият специалист Николай Колев презентира машините и запозна аудиторията с тях.

текст: стажант-репортер Райна Павлова

Може да харесате още...