Христиан Даскалов от Национално представителство на студентските съвети пред F2F TV: С колегите от изпълнителния съвет подкрепяме всяка форма на активно гражданство

books-studentsинтервю: стажант-репортер Теди Цветкова

F2F TV: Г-н Даскалов,  десетки студенти окупираха на 23.10.2013 г. сряда, най-голямата аудитория в Софийския университет “Св. Климент Охридски” – 272-а, с искане за оставка на кабинета на Пламен Орешарски. Демонстрацията им бе и в знак на протест срещу председателя на Конституционния съд (КС) проф. Димитър Токушев, който е преподавател по история на българската държава и право в университета. Как ще коментирате случилото се? НПСС подкрепя ли тактиката на студентите?

Х. Даскалов: За двете години, в които съм част от Националното представителство на студентските съвети като представител на НБУ, съм участвал в редица подобни акции, самият аз съм организирал протести в защита на едно или друго искане. Ето защо подкрепям всяка активна позиция в това отношение. Дори съм спорил лично с част от колегите, които са окупирали аулата, за това, че студентите трябва да са по-активни, че те самите трябва да са по-активни. Радвам се, че вече няма място за спор. Що се отнася до колегите в националната организация, сложно е да обединиш 50 висши училища – кои с функциониращи студентски организации, кои със само формални. За колегите от изпълнителния съвет гарантирам, че те подкрепят всяка форма на активно гражданство.

F2F TV: Какво бъдеще ни очаква, ако България остане държавата на последно място в Европа, по финансиране на научните изследвания и иновации?

Х. Даскалов: Най-вероятно бъдеще на бананова република. Всъщност, за да сме дори бананова република в тази конкурентна глобална среда, трябва да имаме поне функциониращо и конкурентно земеделие. А ние го нямаме. Съгласно стратегията „Европа 2020” ние трябва да вдигнем трикратно инвестиции в наука и иновации през следващите няколко години, това е поет ангажимент, а на практика от създаването на тази стратегия преди броени години се сриваме с 20% в иновационното си представяне. А междувременно държавата е изхарчила стотици милиони за иновации по оперативната програма за конкурентоспособност. За това направихме изследването, което представихме в БТА преди дни.

F2F TV: Българите предпочитат не само живота в чужбина, но и образованието извън България. Много млади хора се заричат, че след успешното си завършване на висшето образование, биха искали да се върнат, ако намерят своето развитие и работа тук. В същото време безработицата сред младите в България нараства. Не губи ли страната по този начин ценни кадри?

Х. Даскалов: Несправянето с проблема на младежката безработица е тежка увреждане на държавните интереси.В момента младежката безработица е около 28 процента по официални данни и над 33 в действителност. Един от трима младежи насила е превърнат във временно нетрудоспособен. Насила, защото има умишлено съсипване на икономиката ни.

F2F TV:  Нито един български университет не влиза в класацията за най-добрите университети в света през учебната 2012/2013 г. на медийната компания Thomson Reuters. 400 европейски университети са намерили своето място в класацията, но сред тях няма нито един роден. Учебните заведения са класирани по 13 показателя, оформящи четирите ключови според медията компонента – обучение, научни изследвания, трансфер на знания и международен облик. Как ще коментирате този негативен факт?

Х. Даскалов: Една дума – некадърно управление на системата. Хем държавата е монополистът, който се разпорежда на висшите училища какво да учат студентите, как, кога, от кой, чрез хилядите стандарти и регулации, които водят до никъде, хем същевременно с това ги държи на хранилката като не им дава оперативна самостоятелност. А за похлупак и по такъв начин ги финансира, че кара ректорите да се изкушават да корумпират качеството на обучение, за да запазят субсидията. 2,8% от тази субсидия са за наука!. НПСС участва в създаването на изцяло нова Стратегия за висшето образование, чрез която да разбием тези кръгове от зависимости и обвързаности. През ноември-декември ще организираме обществения обсъждания на стратегията във всички академични центрове. После ще настояваме за максимално-бързото й приемане и прилагане.

F2F TV:  Трябва ли според Вас стажовете за студенти да бъдат заплащани?

Х. Даскалов: Не задължително. Ние предложихме преди дни на Икономическия и социален съвет, гражданският парламент на България, който обединява синдикати и работодатели, компромисен вариант. Става въпрос за това държавата да насърчава онези, които го правят. Но не да дирижира процеса. Субсидираната заетост в чист вид не работи, защото се разкриват безсмислени и нетрайни работни места. Нито ще работи държавната регулация в случая. Нашето предложение, смятам, ще работи, защото то подкрепя частната инициатива и не е за сметка на бюджета, а на по-интелигентното му управление.

F2F TV: В момента масово в страната се коментира проблемът с бежанците от Сирия. Студентите от НБУ се оплакват от непрекъснатия тормоз от страна на бежанци. НПСС ще подкрепи ли настояването им за повишаване на мерките за сигурност в Овча купел?

Х. Даскалов: За НПСС решението е в солидарността. Предстои ни общо събрание в Шумен от първи до трети ноември и там ще обсъдим как отделните университети могат да я демонстрират. Мерките за сигурност там, където има настанени бежанци, са елементарна отговорност на полицията. По селата стопаните ги тормозят крадци на реколтата им и какво правим с проблема? Всеки да си върши работата. Правителството да реши въпроса с настаняване, полицията – с реда. Ние, студентите, ще бъдем доброволци, както ни отива и прилича най-много. В парламента има достатъчно циркаджии, които се занимават с всичко останало.

F2F TV:  Студентите, които живеят в общежития, сравниха условията там с условията в бежанските лагери. Интересно е, че се коментира от управляващи как да се подобрят условията за бежанците, но никой не повдига въпроса за българските студенти и местата, на които те живеят. Вие получавали ли сте такива оплаквания? Какво трябва да се промени в общежитията, за да могат студентите да се чувстват комфортно, дори и далеч от дома?

Х. Даскалов: Студентските организации имаме ясна позиция – общежитията да се управляват от университетите, а не от държавата. Ние сме ЗА премахване на централизираното управление, което води до липса на пряка отговорност и ангажимент. По новата оперативна програма за регионално развитие настоявахме за мерки за ремонт на студентски общежития и защитихме тази идея. Някой плитък ум я беше пропуснал в настоящия програмен период и заради това 4 години нямаше ремонти поголовно.

Може да харесате още...