Продължава окупацията на зали в СУ”Климент Охридски”, “ранобудните студенти” във фейсбук – вече над 3 900

znak_stopПродължава окупацията на зали в Софийския университет от студенти. Към протестиращите от Юридическия факултет вече се присъединиха и бъдещи журналисти, математици и нформатици. Окупацията на 23 октомври на  най-голямата аула – 272 –  в знак на протест срещу председателя на КС Димитър Токушев, който водеше лекция в този момент там, беше първата акция. Вчера за кратко такава имаше и в Нов български университет, говори се за готвена окупация и в УНСС.  Групата на “ранобудните студенти” във фейсбук вече е над 3 900 човека.

Повод за началото на студенстските действия, макар и с леко закъснение, стана отново името на Делян Пеевски и решението на КС да го остави в парламента след злополучното му избиране за шеф на ДАНС.  Целта на студентите, обаче, е да покажат, че искат по-дообро бъдеще.

В обръщение до симпатизантите си, ранобудните студенти заявяват:  “Наясно сме, че у някои от вас започналата окупация ще създаде негативни чувства към нас. Ще си кажете, че уж се борим за образование и бъдеще, а в същото време спираме учебния процес в най-голямата зала на Софийския университет. Но замислете се! Ние ли сме най-големите рушители на образованието, окупирайки една зала? При положение, че за последните години е нямало нито едно правителство, което да постави за национален и свой собствен приоритет образованието. Нито едно правителство не се сети, след избори, че трябва да концентрира максимално сили за развитие и подобряване на образованието.”

Студентите са категорични още, че е време да кажат СТИГА на апатията, стига на бездействието, стига на безхаберието! “Време е студентите да заемат позиция за своето бъдеще. Да изкажат своята дума – искат ли да живеят в по-добро общество, където техният глас реално ще се чува, където няма да има народни представители, които да се осмелят да покажат среден пръст на този, когото представляват, или да кажат, че не им пука за мнението на народа!”

Студентите питат преподавателите си ще ги подкрепят ли. Досега над 30 са го направили.

Каква е позицията на Националното представителство на студентските съвети за окупацията – очаквайте днес в F2F TV интервю на Теди Цветкова с Христиан Даскалов.

Може да харесате още...