Младите ИТ инженери вече знаят цената си

tuТази година над 2000 студента ще се обучават във филиала на Техническият университет в Пловдив като те ще намерят бърза реализация – включително и по време на следването си, тъй като в момента търсенето на инженери е два пъти по-голямо от предлагането – това съобщи директорът на учебното заведение проф. Д-р Михаил Петров на пресконференцията по повод „Дните на кариерата”, организирани от ВУЗ-а. Около 400 са завършилите тази година студенти, а почти половината от тях вече са получили заплащае от 480 лв. на месец като стажанти по европейска образователна програма, близо до тази сума са и платените стажове от фирмите, които не участват в европейския проект.Така че тези млади хора вече знаят цента си – заключи проф. Петров.

Представителят на „Скел Фокус”– Виктор Билянски каза, че най-високи са заплатите в ИТ сектора, а стартовата заплата зависи изцяло от уменията на студента. Инж. Красимир Стоянов – представителят на „Орак Инжинеринг” добави че началните заплати зависят от компетенциите на студента и компетенциите, от който има нужда пазара, също така обясни, че бизнеса оценява не само дипломата на студента, но и уменията му.

Сред търсените умения са – владеенето поне на 2 чужди езика, като английският е задължителен, желание за развитие и умение за работа в екип.Той добави, че при провеждането на събития като това – в което участваха 44 фирми, студентите могат да се срещнат с бизнеса и да коригират или допълнят образованието си . Фирмата е избрала 4 екипа, съществена част от които са обучаващи се в ТУ- Пловдив, като целта е да им се помогне да получат финансиране и да развият собствен бизнес, за да може повече млади хора да изграждат собствени компании в България, тъй като борбата за добрите кадри е от всякъде, а целта е те да останат тук.

Изследвания на преподавателите от Техническия университет, филиал Пловдив показват, че големи чуждестранни компании като цяло предлагат по-високо стратово заплащане на привлечените млади специалисти в сравнение с малките и средни български компании. Има и регионални различия в заплащането на труда – в Пловдив е по- ниско, отколкото в София, като квалификационните изисквания там са по-високи.

текст: стажант-репортер Лилия Джиева

Може да харесате още...