66 % от пловдивчани искат пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол

alkoholni o4ila166 % от жителите на Пловдив смятат, че шофирането след дори минимална употреба на алкохол трябва да бъде напълно забранено. Това показаха данните от национално представително проучване на агенция ЕСТАТ, финансирано от „Каменица“ АД и проведено в рамките на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“. 58 % от анкетираните шофьори в Града на тепетата пък не знаят каква е максималната законово допустима концентрация на алкохол в кръвта по време на шофиране. Близо 60 % от пловдивските шофьори признават, че не знаят какви са наказанията за шофиране в нетрезво състояние, а 24 % заявяват, че са се качвали зад волана след употреба на алкохол. 

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ ще се проведе в търговски център Mall Пловдив на 26 и 27 октомври от 12 до 16 часа. В рамките на инициативата жителите на града ще могат да изпробват т.нар. „алкохолни“ очила, които симулират наличието на различна концентрация на алкохол в кръвта. Желаещите ще могат да се включат в интерактивните игри, организирани от промо екипите на кампанията, като например да управляват мини кола с дистанционно управление или да направят кратка обиколка, возейки се в автомобил докато носят „алкохолните” очила. Целта на активностите, част от кампанията, е да дадат възможност на всеки участник да разбере как съответното количество алкохол променя реакциите му и го прави неспособен да шофира и да извършва множество рутинни действия.

Всички пълнолетни участници в интерактивните игри ще имат възможност да се включат в томбола за спечелване на скутер Peugeot, след като отговорят правилно на няколко лесни въпроса, тестващи знанията, които са придобили по време на кампанията.

По традиция кампанията „Алкохолът е лош шофьор” се провежда с подкрепата на Министерството на вътрешните работи, Посолството на Кралство Белгия у нас, Съюза на българските автомобилисти, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасност на движение по пътищата (ДОККПБДП) и Българския червен кръст.
Автомобилите, използвани в нестандартните пътни тестове с „алкохолните” очила – градският автомобил Peugeot 208, както и новият модел 308, чиято премиера бе преди броени дни на международното изложение във Франкфурт, са осигурени от официалния партньор на кампанията – София Франс Ауто (официален вносител на Peugeot за България).

Може да харесате още...