Религиозните общности в България ще се включат в кампанията за превенция на войната по пътищата

katastrofaПредставителите на Българската православната църква, Католическата църква в България, Обединените евангелистки църкви, мюсюлманското вероизповедание, Арменската апостолическа православна църква и еврейското вероизповедание чуха от ГДБОП актуален анализ на причините за войната по пътищата у нас и решиха да се включат в акциите по превенция на безопасността.  Първата им инициатива е на 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия – тогава при изнасяне на проповедите си в храмовете в страната духовните лица се ангажираха да засегнат и темата за безопасността на движение и личната отговорност на всеки за това. В този ден ще бъдат отслужени и молебени.

Подобни срещи се планира да се случат и на регионално равнище. Представителите на религиозните общности поеха ангажимент да използват различните форми на правото на вероизповедание – верско обучение, верско убеждение, участие в религиозна общност и т. н., за да могат предупрежденията и препоръките за безопасно поведение на пътя да достигнат до всички миряни.

Срещата е инициирана от главния секретар на МВР гл. комисар Светлозар Лазаров, а неин домакин беше директорът на дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет Емил Велинов.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...