Финансовият министър: Рестарираме икономиката и регионите с бюджет 2014

burkan_bankОчакваният растеж през 2014г. е в размер на 1,8% – това съобщи финансовият министър Петър Чобанов пред медии по повод пресдставянето на Бюджет 2014. „Като цяло имаме позитивни външни сигнали за развитието както на европейската икономика и нашите основни търговски партньори, така и на глобалната икономика като цяло. Тези сигнали се потвърждават и от данните за износа през тази година“, каза министърът. Той добави, че се прогнозира растеж на износа от 7,2%, а на вноса от 7,1%. Средногодишната инфлация се очаква да бъде в размер на 1,8%. 

Предвиждат се 37,9% от БВП приходи, което е увеличение с 501,2 млн.лв. в сравнение с 2013г. Разходите нарастват по- малко от приходите – с 380,1 млн.лв. спрямо 2013г. до 39,7% от БВП. „По този начин се вместваме както в европейските, така и в националните правила“, обясни министър Чобанов.

В областта на данъчно-осигурителната политика се предвижда запазване на ниски данъчни ставки при преките данъци и решителни стъпки за повишаване на събираемостта от приходните администрации. Министърът посочи, че в подкрепа на икономическия растеж ще се предприемат мерки за подобряване на бизнес средата – намаляване на административната тежест, коректно връщане на ДДС в срок, по- добра защита на потребителите и по- ефективно ограничаване на монополите.

В областта на регионалната политика пък се предвижда “растеж и устойчиво развитие на регионите в размер на 500 млн.лв.“. Чобанов отбеляза, че става дума за нов механизъм за финансиране на приоритетни области на конкурентен принцип. „Министерствата и общините ще могат да кандидатстват със свои проекти, които да допринесат за растеж, заетост, конкурентноспособност на икономиката и намаляване на регионалните диспропорции“. При одобряването на проектите ще се държи на прозрачност, обяви още Чобанов и сподели, че се обмисля покана към председателя на НСОРБ при вземането на решение за това които проекти да бъдат одобрявани. Финалната дума ще се запази Министерският съвет.

Може да харесате още...