За първи път у нас – в Димитровград от днес рециклират 3 вида опаковки

opakovkiОт днес в Димитровград заработи единственият в България автоматизиран Рециклиращ център за оползотворяване на отпадъци от 3 вида опаковки. Срещу 50 предадени опаковки всеки може да участва в томболата „Таблет за смет“, стартирала днес в града.  Автоматизираната система за приемане на отпадъци от 3 вида опаковки – стъкло, пластмаса и метал – събира, разделя и компресира. За 1 минута в системата могат се преработват до 42 опаковки. Капацитетът за събиране, сортиране и пресоване на съоръжението се равнява по обем на 12 контейнера за разделно събиране. Специализиран софтуер, разпознава видовете опаковки, а чрез постоянна връзка с интернет се поддържа функционалната изправност на системата. По данни на производителите на Рециклиращите центрове, норвежката фирма ТОМРА, в градовете, в които се поставят машините, обемът на отпадъците от опаковки в контейнерите намалява от 40 до 60 %. Качеството и икономическата стойност на отпадъците се запазва и гарантира повторното им използване чрез рециклиране.

„За пореден път, Димитровград изпревари София, заяви кметът на Общината Иво Димов и допълни, че подкрепят проекта на АСОЦИАЦИЯ НА РЕЦИКЛИРАЩАТА ИНДУСТРИЯ (АРИ), защото чрез него се демонстрира съвременен и модерен начин за оползотворяване на отпадъци, а резултатите могат да доведат до намаляване на таксите за депониране на общините и такса смет за гражданите“.

До момента в България се прилага, единствено, разделно събиране на отпадъци от опаковки в различно оцветени контейнери на оползотворяващите организации. Резултатите показват, че много често се допуска смесване на опаковките с друг вид отпадъци, което затруднява извличането на рециклируемите елементи. Вместо отпадъците да запазят качеството си на суровина, те губят икономическата си стойност и се превръщат в поредния отпадък за депониране, което противоречи и на приоритетите на европейските институции и регламенти.

Модерната технология, която от днес вече е и унас, се прилага успешно в 56 държави в света, между които Великобритания, САЩ, Норвегия, Германия, Гърция и други. В България, Рециклиращите центрове пилотно ще бъдат монтирани с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и ексклузивния партньор на ТОМРА за България, притежаващ на склад 40 Рециклиращи центъра. Очакванията са проектът да бъде мултиплициран в цялата страна.

Може да харесате още...