Кметът на Белащица пред F2F TV: Готови сме за зимата

zimata_pak_ni_iznenadaНяма място за притеснение относно почистването на пътищата в Белащица и към Пловдив през зимата – в това увери F2F TV кметът на селото Цветанка Читакова. Селото е в родпската яка, само на 3 километра от Пловдив, и през последните години се засели с много пловдивчани заради близостта до града и подходящия климат. През последните зими, обаче, нерядко хората се оплакваха от непочистен по пътните артерии сняг. 

Централната улица „П. Славейков“, която е от третокласната пътна републиканска мрежа, се почиства от пътното управление, а другата основна артерия е обходният път, който е приоритет на Община Родопи да го почиства“, обясни кметът. Спокойствието й е свързано с това, че каменната кариера, която се намира над селото, помага със собствени средства за добрата пътна обстановка на вилната зона. Улиците в селото пък се почистват със собствена техника.

Кметството разполага с трактор с гребло, с които се очаква зимната обстановка да се овладее навреме. Общинските спирки и тротоари са отговорност на работниците от кметството, които почистват и опесъчават, допълва Читакова. По думите й, старанието на администрацията е да направи достъпа до всички общински сгради и най- вече до училищата – лесен“. Кметът напомня, обаче, че почистване на пространствата пред търговските обекти е грижа и задължение на собствениците. Има практика чрез писма и обяви да се припомня наредбата на Община Родопи, според която жителите на селото дтрябва да почистват тротоарите пред домовете си.

Другият „зимен“ проблем – отоплението – Читакова сподели, че за момента не съществува. Общинските сгради- кметство, училище и детска градина – са оборудвани с локални парни инсталации и са в готовност да осигурят топлина. Работи се по проект за газификация на селата в район Пловдив, като за Белщица се очаква края на 2014 година да бъдат газифицирани всички общински сгради, поясни още кметът. Експертите на Община „Родопи“ смятат, че това е важно, тъй като ще се подобри въздуха в района. Екологичният ефект ще се постигне с избягване на твърдото гориво, което причинява гъст смог над Пловдив и региона през зимата.

текст: стажант-репортер Райна Павлова

снимка: архив

Може да харесате още...