Имотният пазар у нас – огледало на липсата на регионална политика

sofia-putДанни на Европейската статистическа служба Евростат сочат, че България е втора в Европейския съюз по дял на населението, което живее в собствени жилища. Оказва се, обаче, че тези данни не са съвсем положителни. България е и втора в ЕС по дял на населението, което обитава претъпкани жилища с по няколко домакинства, в повечето случаи те са от различни поколения, които много често не разполагат със собствени стаи. В цялата страна, цената и наемите на жилищата падат, но в София тя се увеличава. За трети път от началото на кризата жилищата в София правят опит за поскъпване. Данните на националната статистика показват, че през второто тримесечие на тази година цените на апартаментите са се повишли с 0,9% средно, до 1435,17 лв./кв. м. Намаления са регистрирани в 18 областни града в страната.

Най-голям спад в цените е регистрирано за град Кюстендил, където апартаментите са поевтинели с 2.4% до 512.48 лв. за квадратен метър жилище. Следва Хасково, където жилищата струват с 2% по-малко спрямо началото на годината до 777.99 лв. на квадратен метър. Трети в класацията е Ловеч, където цените падат с 1.7% от 580.38 лв. на 570.31 лв. за квадратен метър жилищна площ. Във Варна се наблюдава понижение с 11.32лв през второто тримесечие на годината, а в Бургас спадът е с 11.34 лв спрямо началото на годината.

F2F TV се обърна към специалист в областта- брокера Мая Катанска от фирма „Катани Инженеринг“. Нейното обяснение за покачването на цените на жилищата в София и намаляване в другите области е, че безработицата в България кара хората да се насочват и да търсят работа в по-големите градове, а най-голямо е търсенето за град София. Мая Катанска сподели още, че апартаменти в София – за наем или продажба – се търсят предимно от млади хора, които искат да се отделят от родителите си и да живеят самостоятелно или идват от други градове и търсят развитие и работа в столицата. Възрастните хора, които сменят жилището си, по принцип го правели с мотивите, че не могат да издържат голямо жилище и търсят по-малко, чиято подръжка да могат да си позволят.

текст: стажант-репортер Теди Цветкова

Може да харесате още...