Депутатите решиха до 1 януари 2020 чужденци да нямат право да придобиват собственост върху земя у нас

kombain_na_nivataНародното събрание прие решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г. Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха.

ГЕРБ и Атака гласуваха за новия мораториум.

„Днес 42-то Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на Конституцията, нито пътя, който в последните 10-15 години извървя България. С внушително мнозинство се приема да изглежда на пръв поглед приемлив, с мотиви, които не отговарят на съдържанието на Конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм”, коментира председателят на НС Михаил  Миков, цитиран от Агенция Фокус.

От ДПС пък се обърнаха към президента Росен Плевнелиев  да сезира Конституционния съд по повод решението.  То е, по думите му ” несъстоятелно от юридическа гледна точка. В диспозитива на решението се възлага на Министерски съвет да приеме действия и актове по обявяване на мораториум, а по Конституция МС не обявява мораториум. Това се прави от Народното събрание”.

 

 

Може да харесате още...