Грижата за бежанците да не е за сметка на грижата за българите

police_car_0160 души, от които 20 сирийски граждани са влязли в страната ни за последното денонощие и така капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е надхвърлен с 341 места, по данни на МВР.  Продължава изграждането на временно селище от палатков тип с капацитет 500 лица в центъра за прием на бежанци в Харманли. Продължава кампанията на БЧК за събиране на средства за откриване на хранителни пунктове, на които поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна, бясняват от МВР. Утре Унгария ще предаде помощ за бежанците. На този фон за всеобща съпричастност няма как, обаче, да не се забелязва нуждата от грижа на институциите у нас и за сигурността на българските граждани. F2F TV ви разказа за апел на студенти от НБУ към ръководството на университета за търсене на съдействие за гарантиране на безопасното преминаване през Овча купел.

Днес МВР министърът Цветлин Йовчев заяви по БТВ: „Трябва да гарантираме сигурността на българските граждани, нормални условия за настаняване на бежанците и интеграция на тези, които остават“. Той каза, че са засилени патрулките около бежанските центрове и в центъра на София, както и че ще се изгради техническо съоръжение по границата в най- тежкия участък.

Вицепремиерът отбеляза още, че има нова директива на ЕК, която позволява да се организират места за настаняване на бежанци от закрит тип. „Ще имаме ясен комплекс от критерии за това как ще разделяме тези хора. Семействата с малки деца няма да попаднат в такива места“, отбеляза Йовчев. По отношение на хора, чийто статут не е ясен и са дошли без документи, които са извършили хулигански прояви или са нарушили обществения ред, министърът заяви: „Не бива да ги пускаме свободно да се движат сред обществото. Трябва да се погрижим за сигурността на българските граждани“. „Вече действа работна група, която в кратки срокове ще разработи мерки в тази посока“, добави вицепремиерът.

Вчера пък на заседание на Министерския съвет, посветено на оценка на обстановката и рисковете, предизвикани от засиления миграционен натиск върху България, стана ясно още, че се работи по ускоряване на процедурите за извеждане на емигранти, които не отговарят на условията за получаване на статут на бежанци, споразумение между ЕС и Турция за реадмисия.

Той добави, че има потвърждение от три европейски държави – Великобритания, Австрия и Чехия – за директна материална помощ. „Има подкрепата и от две държави по отношение на искането, което отправихме, за увеличаване на средствата, предвидени за България във финансовата рамка 2014 – 2020 г. Все повече срещаме политическа подкрепа и средствата за страната ни ще бъдат повече от предвидените в момента“, изтъкна вицепремиерът. По думите му, поискана е финансова помощ от Европейския съюз за справяне с бежанския поток в размер на 6 млн.евро и до края на седмицата се очаква решение за точната сума, която ще ни бъде отпусната.

Дали въпросъ с бежанците ще стане препъникамък за правителството, обаче, предстои да видим. От Атака вече има сигнали, че биха подкрепили ГЕРБ за вот на недоверие, свързан с бежанците, особено ако формулировката им хареса.

F2F TV е на мнение, че грижата за бежанците не бива да е за сметка на грижата за българите. Властите трябва не само да  помислят и да обявят мерките за сигурност на хората у нас, но и хората да ги усетят реално.  Защото всички инициативи в подкрепа на бежанците, както и преекспонирането на темата с тяхното нещастие, ако не се засили грижата към българите да се чувстват необезпокоявани, само биха могли да породят напрежение там, където  то не би съществувало.

Може да харесате още...