Лична съветничка на Путин: България може да се върне на руските пазари чрез Университета по хранителни технологии

moskva-UHTВиждам в дългогодишното партньорство между Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив и Московския държавен университет по технологии и управление възможност да върнем България на руския селскостопански и хранителен пазар. Това каза ректорът на руското висше училище и личен съветник на президента на Русия Владимир Путин проф. Валентина Иванова в приветствието си към участниците в юбилейната научна конференция с международно участие, която се провежда по повод 60 години от основаването на УХТ днес и утре.

Тя припомни, че двете учебни заведения работят по съвместни учебни програми и планове, а български и руски студенти провеждат практиките си във винзаводи в двете държави. Проф. Иванова заяви, че Русия разчита на експертите от УХТ в Пловдив, за да се справи с част от трудностите, пред които застава след влизането на страната в Световната търговска организация.

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д.т.н. Кольо Динков е избран за почетен професор на Могильовския държавен университет по продоволствията, Беларус, бе оповестено по време на научната конференция. Ректорът проф. Вячеслав Шаршунов обяви, че званието ще му бъде връчено на тържествена церемония догодина там.

Ние сме на второ място сред пловдивските висши училища, на четвърто сред държавните университети с техническа и технологична насоченост и на седмо от 20 водещи държавни университета и БАН – класацията е направена според броя на научните публикации и цитатите за тях, стана ясно още от пленарния доклад на проф. Степан Актерян. Той, обаче, посочи, че българските учени са на първо място в света по минимално изразходвани средства за научни изследвания – 413 евро. В сравнение в Люксембург сумата надхвърляла 6000 евро.

Може да харесате още...