Пловдивският апелативен съд потвърди 2-те години условно за великотърновския кмет Румен Рашев

temidaПрисъдата на Великотърновския окръжен съд, с която подсъдимият Румен Рашев беше осъден на 2 години затвор условно с 4 години изпитателен срок и лишаване от право да заема обществена длъжност за 4 години се потвърди и от Апелативен съд Пловдив. Рашев е признат за виновен в това, че през периода 19.04.2005 г. – 10.10.2005 г., във Велико Търново, като кмет на Общината, е нарушил, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта и правата си, с цел да набави за „Илстрой“ ЕООД облага в размер на 423 489,60 лв., представляващи незаплатената на Общината цена на право на строеж върху общински недвижим имот за изградената от фирмата без такова отстъпено право осеметажна сграда по плана на града, като от деянието са настъпили значителни вредни последици за общината.

Освен това, според магистратите, е уронен престижът на общинската администрация чрез грубото нарушаване на установения нормативен ред за разпореждане с общинска собственост.

Присъдата е потвърдена и в частта, с която подсъдимата Елена Абаджиева е призната за невинна в това, че през периода 21.03.2005 г. – 09.01.2006 г., във Велико Търново, като главен архитект на Общината, е нарушила служебните си задължения със същата цел, както и в резултат от деянието й да са настъпили идентични вредни последици.
Пловдивският апелативен съд при разглеждането на делото изпълни указанията на ВКС и проведе съдебно следствие. Бяха назначени повторна комплексна строително-техническа и архитектурна експертиза и комплексна съдебно-химическа и графологическа експертиза. Събрани бяха и допълнителни писмени доказателства.

След повторен правен анализ на доказателствата по делото, Апелативният съд прие за установено, че Рашев в нарушение на служебните си задължения и превишавайки властта и правата си, в началото, на 19.04.2005г. е признал със своя заповед за спечелил конкурса участник фирма „Илстрой“ ЕООД, чийто идеен проект е в противоречие с решение на ОбС. Веднага след това, на 25.04.2005г. е сключил договор за учредяване на право на строеж, в който има предвидени клаузи, позволяващи бъдещо строителство на многофункционална сграда и излизащи извън рамките на неговите правомощия, като под знаменателя на по-високо по принцип обезщетение в проценти, на практика общината да получи много по-малко такова.

Продължава през периода от 27.04. – 03.05.2005г. целенасочено да не изпълнява служебните си задължения, като не е отчел изпълнението на решението на общинския съвет, по повод на издадените заповед за определянето на фирма „Илстрой“ като печеливш в конкурса участник и сключения с нея договор за отстъпено право на строеж. Впоследствие, на 21.07.2005г., умишлено избягвайки нужното съгласуване с ОбС, е дал предписание за изработване на проект за изменение на предназначението на ПУП, при реализирането на който би могла процесната фирма не само да построи предвидената сграда, без да заплаща право на строеж, но и да се облагодетелства с осигуряването на едно по-малко обезщетение за останалото строителство.

Следва заключителният етап, при който 10.10.2005г. със своята заповед кметът, въпреки очевидните нарушения в процедурата, е одобрил изменението на ПУП за промяна на предназначението на имота от изрично отреден „за спорт и атракции“ в „за обществено обслужване и жилищни нужди“. Последното е позволило финализирането на започнатия строеж по най-изгодния за фирма „Илстрой“ или респ. най-неизгодния за общината вариант, без да се заплаща отстъпено право на строеж върху построената многофункционална сграда с жилища и офиси, както и непълно обезщетение.
Решението на Апелативния съд може да се обжалва или протестира пред ВКС в 15-дневен срок.

 източник: пресцентър Съдебна палата Пловдив

Може да харесате още...