Парламентарните комисии излизат на светло в интернет

netwarsНародното събрание обяви, че започва от днес, 17 октомври, експериментално пряко излъчване чрез интернет-страницата на парламента на заседания на парламентарните комисии. Първото заседание, което ще може да бъде проследено в интернет, е на Комисията по бюджет и финанси. То започна в 14.30 часа и може да бъде наблюдавано в рубрикатa „Видео” на страницата на Народното събрание.

Парламентът вече е оборудвал три зали, от които може да се осъществява пряко предаване на заседания на парламентарните комисии. Народните представители записаха в Правилника за организацията и дейността на 42-рото Народно събрание, че по решение на парламентарните комисии заседанията им се излъчват в реално време в интернет.

Излъчването на заседанията на парламентарните комисии в интернет се прави в полза на публичността на законодателния процес и контрола върху изпълнителната власт, както и надзора върху други държавни органи. Целта е да се осигури възможност хората да наблюдават пряко цялостната дейност на нашите законодатели.

От януари 2010 г. заседанията на Народното събрание се предават пряко в интернет, припомнят от парламентарния пресцентър.

Може да харесате още...