Създават „Мемориал на диктатурата”

Poster Memorail na diktaturataМеждународна конференция „Култура на паметта за терора и диктатурата в България” ще се проведе  на 17 октомври в София  на знаково място –  историческата сграда на бившата Дирекция на Народната милиция на Лъвов мост, където са убити много демократи.  Сградата е била построена през 1920 г. с пари на Коминтерна като партиен дом на комунистическата партия, през 1923 г. е била конфискувана и 20 години е била Дирекция на полицията. От 1944 до 1989 г. в нея са се помещавали Народната милиция и Държавна сигурност. Смята се, че тя е историческо място на държавен терор във времена на диктатура, авторитаризъм и тоталитаризъм. Ето защо Инициативният комитет „Мемориал на диктатурата – Лъвов мост” създава там място на памет.

Конференцията ще започне пред сградата с възпоменание за съпротивата срещу диктатурата. На сградата ще бъдат поставени портрети на Анушка Драгиева, Гео Милев, Георги Заркин, Георги Марков, Георги Търпанов, Димитър Гичев, Евгени Босилков, Ема Герон, Илия Минев, Йосиф Хербст, Кръстьо Пастухов, Лиляна Паница, Любен Алексиев, Людмила Славова, Манол Васев, Мара Рачева, Мехмед Карахюсеинов, Никола Мушанов, Никола Петков, Петко Д. Петков, Петър Семерджиев.

КОнференцията е  организирана с подкрепата на Европейския парламент от Център „Хана Аренд”, Фондация „Конрад Аденауер” и Центъра за европейски изследвания – Брюксел.

Може да харесате още...