20 хиляди служители от ресторантьорския бранш – аут заради тоталната забрана за пушене; БАХРА искат либерализация

smoking_lady2 „Не ни вадете на улицата, оставете ни да работим“- призова на пресконференция в София Димитър Лукарев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БАХРА). Поводът е подновеният дебат за либерализиране на тоталната забрана за пушене в заведенията. Лукарев е категоричен, че и в този случай българите са жертви на политическа игра. Потърпевш от нея, по думите му, са българският бизнес и 20 000 съкратени служители от ресторантьорския отрасъл. За пример той посочи, че за периода януари-март 2013 година само в един квартал на Пловдив са фалирали 48 заведения.

Голяма част от представителите на БАХРА твърдят, че не са пушачи и биха предпочели в заведенията им да не се пуши, тъй като поддръжката на помещение, в което е позволен тютюневият дим, е по-скъпа. Но в тази ситуация те, оказва се, че остават празни. Участницте в пресконференцията се обявиха срещу мнението, че искат да „правят пари“, въпреки застрашеното здраве на хората. “Над 35 регионални структури искат облекчен режим за тютюнопушене в заведенията – в обособени за това места и в нощните заведения. Не искаме да бъдем възприемани като печалбари, които търсят изгода за сметка на здравето”, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Социологът Андрей Райчев, който също подкрепя либерализацията, разказа пред медиите, че не посещава заведения, в които не се пуши, но никога не е било проблем да открие места, на които се пуши, въпреки забраната. За него този закон е неефективен, дори вреден, защото кара собствениците на заведения да навлизат в сивата икономика като подкупват органите, които следят за спазването на забраната.

Представителите на организацията призоваха управляващите, ако наистина ги е грижа за здравето на българите, да спрат масовите реклами на цигари, от които по техни думи, се повлияват дори и децата.

текст: стажант репортер Теди Цветкова

Може да харесате още...