Протестиращи за новия вот на недоверие: Няма да се случи нищо, ние продължаваме

protest sofia (1)Няма да се случи нищо с този вот и той се обезсмисля, защото никой от ДПС и БСП няма да гласува. Така отговаря един от редовно протестиращите пред Парламента на въпрос на F2F TV какво мислят хората, които идват тук вече повече от 120 дни, за второто гласуване на недоверие към Кабинета Орешарски. По него предстои дискусия в Народното събрание, ако разбира се, партиите случат кворума. Филип Манолов е част от протеста от самото начало и настъпването на зимата според него не е повод за притеснения, че хората ще се приберат от улицата. Ще продължим, докато не се радикализира – казва спокойно. 

Екатерина Добрева също е тук от първия ден на простеста и споделя, че не я интересува какво мислят и говорят политиците, а единствено това, което мисли „народът“. „Политическият език е дървен и не могат да говорят, те знаят само себе си, само да лапат“ – е обобщението, което прави за нашенския депутат. Добрева е живяла дълго време в чужбина и твърди, че все още има възможност да се върне, но не би била спокойна като знае какво се случва в родината.

Безработната счетоводителка Валентина Йовчева пък споделя, че има много виновни за политическото положение в България, но те не се говорят. „Всички тези, които го правят, са просто маши, като Орешарски“, убедена е жената. Тя е възмутена от арестуването на барабанджиите миналата седмица и отношението на полицаите към хората на площада. Казва, че е била свидетел на няколко ситуации, в които полицаите блъскат и бутат граждани без никакво право, включително и нея. Но обяснява,че си знае правата и се надява повечето хора да ги научат, защото този тип разправа с гражданите е подсъдимо. „Да, вярно е, че това им се нарежда отгоре и им се плаща повече, но не им дава право да бъдат агресивни“ – категорична е жената, която признава, главната причина да протестира, са децата и внуците й, защото за тях трябва да има бъдеще.

Валентина не крие, че понякога води и внучетата си на протеста като ги е оборудвала със знамена и свирки. Така иска да ги научи още от малки да отстояват позициите си и да защитават бъдещето си, защото е възмутена от голяма част от младежите, които не се интересуват от протеста и случващото се в страната ни. Йовчева е участвала в избирателна комисия и много би искала да се въведе ограничение за гласуване, както образователно,така и възрастово. „Хора, които не могат да четат или едвам вървят от старост идват и гласуват, а техните гласове управляват нас и децата ни – това нормално ли е?“ пита. А за Делян Пеевски и оставането му като депутат е категорична, че той е млада марионетка, на която са дали пари да развива бизнес.

Въпреки намаляването на протестиращите, всички, които излизат редовно на жълтите павета са единодушни, че няма да се откажат, докато не получат исканата политическа промяна. Настъпването на зимата и минусовите температури не може да ни спре да се боримт за бъдещето на България, казват протестиращите.

текст: Райна Павлова

снимка: архив: Ивелина Попова

Може да харесате още...