Белоглавият лешояд Фредо получи свободата си :)

le60iad1Белоглав лешояд, който живееше в клетка край село Тъжа, Община Павел Баня, получи свободата си благодарение на шестокласниците от софийското основно училище „Българско школо”. През седмицата с помощта на природозащитници децата помогнаха на птицата да напусне специално пригодената за адаптация клетка и да полети волно над Стара планина.

Това се оказа деветия открит „зелен урок”, който Овергаз организира за ученици в рамките на своя проект „Опознай природата и я опазвай”. Този път децата научиха подробности за редките и застрашени видове птици, защо лешоядите са известни като „санитарите на природата” и колко важна е роля им за опазването й.

Фредо, кръстен единодушно така от шестокласниците, стана 34-ят лешояд, който лети свободно в този район. На гърба си той има монтиран сателитен предавател, осигурен от Овергаз, с помощта на който учениците и природозащитниците от „Зелени Балкани” ще могат да наблюдават къде скита. Неправителствената организация вече десетки години работи за възстановяването на популацията на белоглавия лешояд в България.

le6oiad3И този път учениците имаха възможността да запечатат на лента екологичния си урок. С фотографските насоки на специалист от компанията децата успяха да уловят незабравимия момент с кръщелника си Фредо. Най-добрите снимки ще бъдат подбрани и качени в галерия на Фейсбук страницата на газовата компания.

Проектът „Опознай природата и я опазвай” е с пет годишна история. Целта му е да разкаже на децата повече за природата и да ги научи как да се грижат за нея.

 

Може да харесате още...