КС определи, че агенти на ДС ще могат да ръководят обществените медии

temidaСедем от общо 12 съдии от КС подкрепиха отмяната на лустрацията в Закона за радиото и телевизията, трима се обявиха против, съобщиха от mediapool.bg. Досега текстове в Закона, приети още през 1998-ма забраняваха на служители и сътрудници на Държавна сигурност да участват в управлението на БНТ и БНР, както и да са членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

В началото на тази година текстовете бяха атакувани от 57 депутати от БСП и ДПС. Решението на КС е със 7 гласа – колкото е минималния необходим брой, за да мине. Трима съдии се обявяват против – докладчикът по делото Благовест Пунев, Анастас Анастасов и Кети Маркова. Други двама не участват в заседанието – Румен Ненков и Стефка Стоева.

Така от mediapool припомнят, че почти изцяло се повтаря гласуването в институцията по казуса “Пеевски”.

Каква е позицията на националните медии: БНР се обявява за премахването на лустрацията, а БНТ настоява за нейното запазване.

“Недопустимо е тази негативна обществена оценка за миналото да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани при действието на демократичния основен закон на страната от 1991 година”, твърдят седемте съдии, цитирани от Mediapool.

Тримата съдии с особено мнение заявяват, че Законът за досиетата гарантира правото на защита на хората, които са осветени като сътрудници на репресивния апарат на БКП. Те напомнят, че законът не е приет единствено за да осигури достъп на обществото до информация за ДС, но и да да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на такива длъжности.
Според тези съдии няма дискриминация и те припомнят, че “демократичната информационна политика на държавата предполага прозрачност, откритост и сигурност на източниците на информация и нейното предоставяне, докато дейността на бившите тайни служби е точно обратната – тя се свързва с конспиративност и провеждане на активни мероприятия с дезинформационен ефект по отношение на общественото мнение”.

източник: mediapool.bg

Може да харесате още...