На първо четене: родители-осиновители на деца до 5 години да имат право на 365 дни платен отпуск

bebe_kuvyozРаботничка или служителка, която осинови дете на възраст до пет години при режим на пълно осиновяване, има право на платен отпуск за отглеждане и адаптация в семейна среда за период от 365 дни от деня на предаването му за осиновяване до изтичане на този срок, но най-късно до навършване на пет години на детето. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Кодекса на труда. Вносители са депутатите от ПГ на Коалиция за България Захари Георгиев, Корнелия Нинова и Жара Пенева. При осиновяване на дете на възраст до пет години, след използуване на отпуска поради осиновяване и ако детето не е настанено в детско заведение, осиновителят ще може да излезе в допълнителен отпуск за още 365 дни, но пак най-късно до навършване на 5 години. След шестия месец от деня на предаване на детето и до 5-годишната му възраст от отпуска може да се ползва и бащата-осиновител.

Председателят на социалната парламентарна комисия Корнелия Нинова обясни, че горната граница е фиксирана на 5 години, защото след нея детето задължително трябва да бъде в предучилищна група. Изпълнението на мерките не би натоварило значително бюджета, посочи още тя. Това би струвало годишно малко над 1 млн.лв. Сега действащото законодателство не предвижда ползването на майчинство за осиновено дете след 2-годишната му възраст. Това означава, че осиновителите трябва да дадат детето веднага на детска градина, с което се усложнява процеса на адаптация към семейната среда, посочи като мотив Захари Георгиев – един от авторите на промените.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към момента в детските социални домове издръжката на едно дете за една година е в размер на 6 106 лева или около 500 лева месечно – за храна, облекло и други разходи. При сравнителен анализ с размера за майчинството е видимо, че предлаганите промени дори имат икономическа полза за държавата, но най-важното са децата и тяхната съдба, са сред аргументите на депутатите.

източник: пресцентър НС

Може да харесате още...