Петър Стоянович: Очаквам скоро да бъде подписано споразумение между България и САЩ за връщане на трафикирани културни ценности

zlatoИма готовност да бъде подписано споразумение със САЩ за връщане у нас на трафикирани културни ценности. Това съобщи тази сутрин по БНТ министърът на културата Петър Стоянович. Той изрази надежда това да стане следващия месец. Този документ ще позволи да се затвори открехнатата врата, през която изтичат българските богатства, смята министърът на културата.

Министърът разказа още, че изложбата в Държавния исторически музей в Москва на тракийското злато от България се радва на изключителен интерес и е получила много висока оценка от руските медии и специалисти. Той коментира, че отношенията между България и Русия вече се основават на обективния взаимен интерес и това ги прави смислени.  „Ние сме извън времето, когато балансът между Изтока и Запада ни беше диктуван. Няма вече задължителна българо-съветска дружба, всичко е на пазарен принцип. Смислените отношения между държавите са тези, които се водят от обективния интерес”, посочи д-р Стоянович.

Като основен свой приоритет до края на годината той определи подготовката на бюджета за 2014 г. „При финансовото състояние на държавата, което заварихме, ще се опитаме да направим всичко възможно в рамките на съществуващите параметри”, каза той и посочи, че ще проведе допълнителни разговори с гилдиите по повод на делегираните бюджети в сферата на сценичните изкуства. По думите му, проблемът идва от заложения принцип драматичните и музикалните театри да получават субсидия на база на продадени билети и липсата на достатъчно финансиране. „Оказва се, че при реализиране на по-голяма посещаемост в бюджета няма предвидени пари за субсидията. Трябва да търсим компромис с гилдията. Да засилим контрола върху продажбите и отчитането на билетите, а аз ще пледирам пред министъра на финансите да се отпуснат допълнително средства”, обясни  Стоянович.

Намерението му е да започне дебат по отношение на децентрализацията на културни обекти. Това се налага, тъй като общините искат да получат управлението върху тях, а след време се оказва, че нямат експертни възможности и достатъчно финансиране за такива дейности. „Трябва да сме наясно, че общините имат капацитет да развиват и издържат тези обекти”, подчерта министърът на културата. Като друг проблем той изтъкна отсъствието на стратегия, която да намери пресечните точки между туризма и културата.

Може да харесате още...