Втори вот на недоверие срещу Кабинета Орешарски

parliamentВтори вот на недоверие внесе ГЕРБ срещу Кабимета Орешарски. Този път – за провала в политиката на регионално развитие и инфраструктурата. По процедура, в седемдневен срок трябва да се насрочи и дебат по темата. Пак ли се играе на има кворум-няма кворум, обаче, не е ясно. Не е ясно и дали някоя парламентарна група няма да е със сериозен брой депутати в чуждоземска командировка.  В отговор на журналистически въпрос дали ГЕРБ ще се регистрират в пленарна зала при дебатите по вота, екс регионалният министър Лиляна Павлова не отговори директно:„Нека видим кой ще дойде все пак. Управляващите трябва да бъдат в зала. Надявам се този път фикусът да не е в космоса”.
Почти е ясно, обаче, че вотът пак няма да мине. В тази връзка управляващите изразиха опасения, че с честото внасяне на вотове този парламентарен инструмент ще се обезмисли.

Според ГЕРБ, обаче, мотивът не е измислен и е логично продължение от първия вот като дори е формулиран в осем категории.“ На първо място е нефункционирането на министерството – от едно работещо МРРБ имаме създадени две неработещи, което доведе до пълно блокиране на инвестиционния процес и бизнес в страната. Второ – министерството, което трябва да е основно ангажирано с политиката по регионално развитие, за българските региони, има липса на визия, няма конкретна яснота за финансиране на българските региони. Трето – програмата за регионално развитие в момента не се управлява добре, няма ясна визия за програмиране на новата програма, правят се опити да се върне към старата програма, без да се вземат научените уроци. Имаме критики по управлението на морските плажове и концесионирането им, управлението на ВиК сектора и пътния сектор“, поясни екс регионалният министър Павлова, която беше сочена за отличник на Кабинета Борисов.

Павлова посочи, че вчерашният отказ на ЕК да разгледа апликационните форми на два големи инфраструктурни обекта, които са вече в процес на изпълнение, е доказателство, че политиката по инфраструктурата е в пълен провал. „Виждаме политика по отказ от безвъзмездно финансиране и политика на преустановяване на инвестиционния процес в страната, което ще задълбочи проблема с безработицата, както и желание да се взимат все повече кредит”, допълни Павлова.

Може да харесате още...